Rum Yönetimi’nin Mısır ile imzaladığı doğal gazda işbirliği anlaşmasının, “Afrodit” parselinden ortak istifade için İsrail ile yürütmekte olduğu müzakerelerin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle engele takılma olasılığı bulunduğu bildirildi.

Kathimerini gazetesi, edindiği bilgilere dayanarak, İsrail ile “Afrodit” parselinden ortak istifade müzakerelerini yürüten ve bu konudaki zorlukların bilincinde olan Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, doğal gazdan ortak istifadeye yönelik alternatif bir çözüm üzerinde çalıştığını yazdı.

Gazete, “Afrodit” yatağının İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisine uzanıyor oluşu nedeniyle, İsrail ile ortak istifade müzakereleri tamamlanmadan ve doğal gaz paylaşım oranları belirlenmeden, Mısır ile imzalanan anlaşmada engeller çıkabileceğini belirtti.

Rum Yönetimi ile İsrail’in geçen yaz, iki ülkenin Münhasır Ekonomik Bölgeleri içerisindeki doğal gaz miktarlarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunduğunu anımsatan gazete, bu konu üzerinde yapılan çalışma henüz tamamlanmamışken ve Rum Yönetimi’nin, İsrail’in rızası olmadan doğal gazdan ticari yararlanmaya gidemeyecek olmasına rağmen, İsrail ile “Side Agreement” (kısmi anlaşma) imzalama olasılığı üzerinde çalıştığını kaydetti.

TOTAL İÇİN YEŞİL IŞIK

Bu arada, gazete edindiği bilgilere dayanarak, TOTAL şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki 11. parselde sondaj çalışmalarına devam etmesi ve 7 ile 8 numaralı parsellerde de sondaj yapması için izin çıkarılmasına Rum Yönetimi tarafından yeşil ışık yakıldığını yazdı.

Haberde, Hidrokarbon Yatakları Danışma Komitesi’nin bu bağlamdaki raporunun, Rum Enerji Bakanlığı’nın elinde olduğu ve TOTAL’in sözleşmesinin, 16 Şubat 2016’ya kadar geçerli olacağı kaydedildi.