Larnaka Belediye Meclisi’nin, Total ve ENI şirketlerinin Larnaka limanındaki tesislerinin faaliyet süresini uzatmayı kabul etmemesinin, Rum Taşımacılık, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Marios Dimitriadis, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ve Larnaka limanı çalışanlarının tepkisiyle karşılaştığı ifade edildi.

Simerini gazetesinde yer alan habere göre, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Marios Dimitriadis’in ise dün yaptığı açıklamada, Larnaka Belediye Meclisi’nin kararını yorumladığını yazan gazete, enerjinin ülke için önceliğe sahip bir sektör olduğunu ve bahse konu şirketlerin, Larnaka’daki tesislerini İsrail’in Hayfa kentine taşımaya karar vermeleri durumunda, bunun Rum ekonomisi için kayıp, daha az istihdam ve daha az para anlamına geleceğini dile getirdi.

Gazeteye göre, dün Total şirketi yetkilileriyle görüşmesinden sonra açıklama yapan Rum bakan, konuyla ilgili son kararın hükümete ait olduğunu ve hükümetin liman tesislerinin idare edilmesiyle ilgili sorumluluğa sahip olduğunu açıklığa kavuşturdu.

Gazeteye göre Dimitriadis, limanın nasıl kullanılacağına dair karar alanın, belediye meclisi olmadığını belirtti.

Gazeteye göre, Larnaka Belediye Meclisinin kararını yorumlayan DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise açıklamasında, bir yandan doğal gazı değerlendirmeleri gerektiğini söyleyip, diğer yandan da yerel popülizm ile yerelci yaklaşımların ulusal çıkarlardan üstün gelmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Gazete, Larnaka Limanı çalışanlarının da Larnaka Belediye Meclisinin şirketlerin talebine verdiği olumsuz yanıt karşısında, bugün bir protesto etkinliği yapmaya hazırlandığını ekledi.

LİMASOL EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIR

Bu arada Limasol Belediye Başkanı Andreas Hristu, Limasol’un, Total ile ENI şirketlerinin tesislerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Simerini’ye göre Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Marios Dimitriadis dün şirketlere yeni mektup bir göndererek, Limasol limanında kendilerine hizmet edebilecek yerler konusunda önerilerde bulunduğunu ekledi.