Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Fransız Total şirketinin, yıl bitmeden, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki ruhsatına sahip olduğu 11’inci parselde sondaj yapmak için çaba gösterdiğini belirtti.

Simerini gazetesine göre katıldığı bir programda konuşan Lakkotripis, devasa Mısır yatağının 11’inci parsele 6 kilometre mesafede olduğuna işaret ederek, Fransızların, sondajlar Mısır doğalgazının kaynağı olan “Eratosthenis” (denizaltı dağı) yakınlarında olacağından daha iyi neticeler elde edeceklerine dair değerlendirmelerde bulunduklarını aktardı.

Lakkotripis, aynı zamanda Rus hidrokarbon şirketlerinin Güney Kıbrıs’ın parsellerinde faaliyet göstermemesine ilişkin endişelerini de dile getirdi.

Hangi ülkeden gelirse gelsin tüm şirketlerin memnuniyetle karşılandığını ifade eden Lakkotripis, buna Moskova’da temaslarda bulundukları Rus şirketlerin de dahil olduğunu belirterek, Rus şirketlerin Doğu Akdeniz’in bütününde varlık göstermemesinin dikkate alınması gereken bir unsur olduğunu söyledi.

24 Mayıs’ta çıkılan üçüncü tur ruhsat ihalesinin tamamlanmasını beklemeleri gerektiğini de belirten Lakkotripis, önümüzdeki 10 gün içerisinde şirketlerden ilk yorumların gelmesini beklediklerini ifade etti.