İtalyan-Kore konsorsiyumu ENI-KoGas’ın, Rum Yönetimi’nin tek taraflı münhasır ekonomik bölge ilan ettiği alandaki 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde sondaj ve araştırma yapmak için Rum Yönetimi’yle arasındaki anlaşmayı revize etmesinin an meselesi olduğu haber verildi.

Politis “ENI-KoGas Da Kalıyor... 2, 3 ve 9’uncu Parseller İçin Devletle Yeni Anlaşma An Meselesi” başlıklı haberinde konsorsiyumun ilgili başvuruyu birkaç ay önce yaptığını, Rum Yönetimi’nin de “Hukuk Dairesi”nin incelediği hukuki formül tahtında talebi kabule hazır olduğunu yazdı.

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos dün ENI çalışmalarının ertelenmesiyle ilgili yazılı izah talep etti. Papadopulos sondaj ve arama çalışmalarının ertelenmesini Kıbrıs müzakerelerine ve iyi ortam yaratma çabasına bağlarken Rum Yönetimi müzakerelerle sondaj çalışmaları arasında bağlantı olmadığını söylüyor.

Papadopulos’un konuyla ilgili girişimi üzerine meseleyi Rum Yönetimi kaynaklarına soran gazete ENI-KoGas ile 2, 3 ve 9 numaralı parseller için yeni anlaşmanın an meselesi olduğu cevabını aldı.

Yazılı izah talebinde Total’in faaliyetlerine de değinen Papadopulos’un “Hükümet neden bu konularda suskun. Total, hükümetle arasındaki anlaşmanın revizyonundan sonra yeni aramalarına ne zaman başlayacak?” sorusunu da yönelttiğine işaret eden gazete edindiği bilgileri özetle şöyle aktardı:

“TOTAL ÇALIŞMALARINI NİSAN AYINDA TAMAMLADI”

“Edindiğimiz bilgiler Total’in çalışmalarının başlamakla kalmayıp geçen Nisan’da tamamlandığını söylüyor. Hükümet Fransız şirketinin revize araştırma programı hakkında bilgilendirildi ve öğrendiğimiz kadarıyla yeni veriler işlendikten sonra -birkaç ay gerekecek- Enerji Bakanlığı’na sunulacak.

10 ve 11’inci parsellerdeki sondaj hedeflerinde uğranan başarısızlıktan sonra Total 10’uncu parseldeki çalışmalarından, hükümete verdiği teminatı kaybetmesine rağmen vazgeçmiş ve 11’inci parselde doğal zenginlik olup olmadığını daha garantili şekilde saptamak için araştırmalarını Eratosthenis (7 ve 8’inci parseller) yaymak istemişti. Hukuk Dairesi’nin olumlu görüşü üzerine Bakanlar Kurulu’nun Mart ayında Total’in talebini onaylamıştı. Ardından da Total’in karot alma (çekirdeği delme) araştırmaları, zaman ve para tasarrufu maksadıyla iki taraf arasındaki prosedür izlenmeden MV Jupiter gemisi ile yapıldı.

Edindiğimiz bilgiler Hukuk Dairesi’nin ENI-KoGas konsorsiyumuyla ilgili, mevzuata ve AB normlarına uygun yeni bir anlaşma taslağı üzerinde çalıştığı ve bunun hükümete bildirildiği yolunda. Genel hatlarıyla konsorsiyum 2, 3 ve 9’uncu parsellerde 2015-16’da yapmakla yükümlü olduğu sondaj çalışmalarını 2017’de yapmak için sözleşmesini uzatmak istiyor.

Hükümet ENI’ye uzatma talebini tatmin etmek için siyasi iradeye sahip olduğunu ancak yeni anlaşma üzerindeki hukuki inceleme beklendiği için biraz gecikme olacağını bildirdi.

Hukuk Dairesi’nin yeni anlaşma metninin hazır olduğu ve ENI’nin imzaları atmak üzere Kıbrıs’a davet edilmesinin an meselesi olduğu bilgisini aldık.

Papadopulos’un, hükümetin neden yeni ruhsat ihalesine çıkmadığı sorusuyla ilgili öğrendiklerimiz ise böyle bir ihtimalin incelendiği ancak dönemin –uluslararası petrol fiyatlarının düşmesi v.b.-böyle bir şey için uygun olmadığına hükmedildiği yolunda.”