Politis gazetesi, yeni sözleşmenin Şubat 2016’dan Şubat 2018’e kadar geçerli olacağını belirterek, Total’in sözleşmeyi iki yıl daha uzatmayı isteme hakkının olduğunu kaydetti.

Yeni sözleşmede, Total’in 11’inci parselde en az bir araştırma sondajı yapma taahhüdünde bulunduğunu aktaran gazete, Total’in 2016 sonbaharında ENI şirketinin Mısır’ın Zohr yatağında yaptığına benzer sondaj yapmayı planladığını savundu.

Total’in, sözleşmeye göre 11’inci parselin yüzde 25’ini Rum Hükümeti’ne iade edeceğini yazan gazete, 12’nci parselin yüzde 50’sinin de Noble Energy tarafından iade edildiğini ve bu kısmın ruhsatının, çıkılacak yeni bir ihaleyle başka bir şirkete verilebileceğini hatırlattı.

Alithia gazetesi ise Total’in, 11’inci parselle ilgili sözleşmenin yenilenmesiyle Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”indeki diğer parsellere gözünü diktiğini belirtti.

Fransız şirketin Rum Yönetimi’ne gönderdiği mektupla, 11’inci parsel dışında iki parsele daha duyduğu ilgiyi dile getirdiğini aktaran gazete, bunlardan birinin, şirketin memnuniyet verici sonuçlar elde etmediği için sözleşme sona ermeden Rum Yönetimine iade ettiği 10’uncu parsel olduğunu yazdı.

Total’in, Mısır’ın önemli keşifler yaptığı Zohr yatağına yakınlığı nedeniyle 10 ve 11’inci parsellerin yeniden jeofiziksel ve jeolojik değerlendirilmesiyle bu parsellere ilgisinin arttığını kaydetti.

Habere göre, Rum Hükümeti, Total’in bu parseller ve henüz ruhsatlandırılmamış bir parselle ilgili mektup konusunda Rum Hukuk Dairesi’nden görüş bekliyor.

Öte yandan Simerini gazetesi, Total’in sözleşmesinin iki yıllığına yenilenmesiyle, muhalefet partilerinin “Fransız devinin, Türklerin Barbaros gemisiyle yaptığı kışkırtmalar nedeniyle geri adım attığı” yönündeki söylemlerinin geçersiz kaldığını belirtti.

BG BEKLEMEDE

Politis gazetesi dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Noble Energy’nin haklarının yüzde 35’ini British Gas’a (BG) vermesiyle iki şirket arasında yapılan anlaşmanın onaylanmaya sunulmadığını belirtti. Bu  durumun, Hidrokarbon Danışma Komitesi’nin Noble’ın önerisini prensipte onaylamak üzere henüz toplanmamasından kaynaklandığı kaydedildi.

ENI KARTLARINI AÇIYOR

Fileleftheros gazetesi ise ENI şirketinin, bugün Moskova’da, Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) ve Rum Enerji Bakanlığı Hidrokarbon Dairesi yetkililerinin huzurunda, ruhsatına sahip olduğu 2,3 ve 9’uncu parsellerindeki sondaj programıyla ilgili önemli verileri analiz edeceğini yazdı.

ENI üst düzey yetkilerinin dün Milano’da Rum Hükümeti teknokratlar grubuyla yeni analizler ve ilgileri üzerine toplanıp, ENI’nin bulgularını ele aldığını belirten gazete, bugün de değerlendirmelerin devam edeceği kaydedildi.

Gazete, işler yolunda giderse, ENI’nin, sondaj programının 2016 yazında başlayacağını da ileri sürdü.

DENİZAŞIRI İŞ GÜVENLİĞİNE ONAY

Alithia gazetesi, Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü oturumda, petrol ve doğalgaz alanında denizaşırı iş güvenliği konusunda acil durum dış planlarıyla ilgili yasa tasarısının onaylandığını ve Rum Meclis’ine gönderileceğini yazdı.

Gazete, yasa tasarısıyla, Avrupa talimatının Rum yasalarına entegrasyonunun sağlanacağını belirtti.