Simerini “TOTAL’le Anlaşma Kapandı... Bakanlar Kurlu Sözleşmedeki Değişiklikleri Onayladı, Çalışma Programını Bekliyor” başlıklı haberinde Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dünkü onayın ardından şirketin belirleyeceği çalışma programını önümüzdeki hafta almayı beklediğini yazdı.

Sözleşmesindeki değişikliklerin onaylanmasından sonra Fransız şirketinin bundan sonra çalışmalarını 11’inci parsel etrafında yoğunlaştıracağına işaret eden gazete edindiği bilgilere dayanarak özetle şunları aktardı:

“Bakanlar Kurlu dün TOTAL’in sözleşmesinde müzakerelerle belirlenen değişiklikleri onayladı. Bu değişiklikler, ‘TOTAL’in ticari açıdan değerlendirilebilir yatak bulunmasını beklemediği 10 numaralı parseli terk etmesi ve sismik araştırma hakkı ve diğer haklarının 11 numaralı parsel içi ve çevresine yayılmasıyla’ ilgilidir.

Sözleşme, Şubat 2016’ya kadar bir yıl geçerli olacak. Fransız şirketinin, gerek görmesi halinde sözleşmeyi bir yıl daha uzatma hakkı olacak.

Gazetemizin Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’ten öğrendiğine göre sözleşme sondaj programı öngörmüyor. Bu, yapılacak ilave araştırmalarda, ticari açıdan değerlendirilebilir hidrokarbon yatağı varlığına ilişkin güçlü verilere ulaşılması halinde belirlenecek.

Onaylanan değişikleri içerecek yeni sözleşme hafta içerisinde hazırlanacak ve usulen Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacak.  Yürürlükteki mevzuat uyarınca müzakerelerde kararlaştırılan değişikliklerin önce Danışma Komitesi’nin onayını almak zorunda.

TOTAL konusunda yaşanan gelişmeler, daha ilk başta, Fransız şirketin Kıbrıs MEB’inde kalmasını istediğini açıklayan hükümeti sevindirdi.  Ancak aynı zamanda bütün gözler ENI-KoGas konsorsiyumunun neredeyse iki aydır sondaj yaptığı 9’uncu parsele ve potansiyel ‘Amathusa’ yatağına çevrilmiş durumda.

9’UNCU PARSELDEKİ SONDAJ SONUÇLARI 15 GÜN İÇİNDE LAKKOTİRİPİS’E ULAŞACAK

Sondaj çalışmaları normal şekilde devam ediyor ve öğrendiğimize göre şirket (ENI-KoGAs) araştırma sondajlarının sonuçlarını 15 gün içerisinde Enerji Bakanı’na ulaştırabilecek durumda olacak. Bakan da resmi açıklama yapmadan önce bu bilgileri Bakanlar Kurulu’na götürecek. Şu ana kadar yapılan çalışmalardan herhangi bir gösterge elde edilip edilmediği bilgisi henüz sızmış değil. Sadece İtalyan-Kore konsorsiyumunun bazı basınç sorunları yaşadığı, onların da aşıldığı bilgisi sızdı.

Gazetemizin görüştüğü Enerji Bakanlığı’ndan yetkili kaynaklar ‘çok söz, çok sorun yaratır’ diyerek, yürütülmekte olan sondajla ilgili herhangi bir şey söylemekten ısrarla kaçındı.

Hükümet, ENI’nin potansiyel yatak ‘Amathusa’dan çıkacak sonuçları, gerek enerji planları gerekse yeni bir ruhsat dağıtım ihalesi ihtimali açısından büyük bir heyecanla bekliyor. Son dönemde Bakanlar Kurulu, en azından üç defa konuyu görüştü. Bu görüşmelerde bilgilendirme yapıldı, görüş alış verişinde bulunuldu ancak herhangi bir karar alınmadı.

Gazetemize konuşan Bakan Lakkotripis, uluslararası şartlar olanak tanırsa, hükümetin düşüncesinde yeni tur ruhsat ihalesi olduğunu söyledi”

Fileleftheros da haberi “TOTAL’in Sözleşmesinde Değişikliklere Yeşil Işık... Kıbrıs’ta Kalması İçin İmzalar Yakında” başlığıyla aktardı.

Gazete, Lakkotripis’in TOTAL ile kararlaştırılan değişiklikler konusunda dün Bakanlar Kurulu’ndan onay aldığını,  bunun da Fransız şirketin jeolojik araştırma faaliyetlerini 11’inci parsele komşu parsellere de yayacağı anlamına geldiğini yazdı.