Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Rene Troccaz, “Fransız şirketlerin faaliyetlerinin Kıbrıs’ın MEB’deki egemenliğinin tanınmasını teşkil ettiğini” ileri sürerek, “siyasi bir problemin çözümünün, doğal gaz yataklarıyla ilgili araştırmalara bağlı olamayacağını” savundu.

Kathimerini gazetesine demeç veren  Troccaz, enerji, Kıbrıs sorunu ve Brexit ile ilgili konulardan söz etti.

Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda çözüme varılmasına ilişkin iradesinden ötürü iyimser olduklarını dile getiren Troccaz, sorumluluğun ilk olarak, başka birine değil, kendi aralarında müzakere eden Kıbrıslılara ait olduğunu belirtti.

“DOĞU AKDENİZ’DEKİ ENERJİ PERSPEKTİFLERİ”

Gazeteye göre, Kıbrıs sorununun çözümünün siyasi bir gereklilik aynı zamanda uluslararası meşruiyet açısından da bir gereklilik olduğunu dile getiren Trocaz, bunun yeni bir şey olmadığını ifade etti.

Doğu Akdeniz’deki enerji perspektiflerinin, siyasi gelişmelerin aynı zamanda bölgedeki farklı ülkelerin stratejilerinin Kıbrıs’a da etkileri olduğunu belirten Trocaz, “siyasi bir problemin çözümünün, doğal gaz yataklarıyla ilgili araştırmalara bağlı olamayacağını” söyledi.

Her halükarda, Fransız şirketlerinin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki” (MEB) faaliyetlerinin, ekonomik ve siyasi bir yatırımdan ibaret olduğunu dile getiren Troccaz, “bu faaliyetlerin, Kıbrıs’ın kendi MEB’indeki egemenliğinin tanınmasından ibaret olduğunu” öne sürdü.