Güney Kıbrıs’ta dün, 11.’si gerçekleştirilen Economist Toplantısı’nın, Rum bankalarındaki batık kredilere odaklandığı ve Troyka’nın, her ne kadar bazı konularda ilerleme sağlanmışsa da, batık kredilerle etkin mücadelenin gerekliliği konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.

Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in toplantıda yaptığı konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın 10 yıllık tahville uluslararası piyasaya yeniden çıkışını oldukça olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, buna rağmen faizlerin, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok yüksek olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın en önemli sorunlarından birinin de işsizlik olduğunu; işsizlikle mücadelenin zaman ve sistematik çaba gerektirdiğini ve son yıllarda düşüş ve istikrar gösteren işsizlik rakamlarının, yine de yüksek olduğunu kaydetti.

Anastasiadis ayrıca, Rum ekonomisinde rekabet edilebilirliğin artırılabilmesi ve bürokrasinin azaltılabilmesi için hükümetin gerekli reformları ivedilikle gerçekleştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

YEORGİADİS

Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ise konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın artık batık krediler de dahil her şeyi göğüsleyebilecek durumda olduğunu ve Troyka’nın adadan ayrılmasının ardından da çabalamaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Habere göre Yeorgiadis, Güney Kıbrıs’ın gelecek yıl itibarıyla memorandumdan çıkışa hazır hale geleceğini ve memorandumun uzatılmasına ihtiyaç kalmayacağını kaydetti.

Yeorgiadis, Rum ekonomisinin 10 yıllık tahville uluslararası piyasalara çıkışına da değinerek, Güney Kıbrıs’ın çok daha fazlasını başarabileceğine olan inancını dile getirdi.

REGLİNG, SCHINAS VE FRİİS DE BATIK KREDİLERE VURGU YAPTI

Gazete devamla, Avrupa İstikrar Mekanizması Başkanı Klaus Regling, Avrupa Komisyonu Başkanlığı Basın Sözcüsü Margaritis Schinas ve Troyka heyeti Başkanı Jakob Wegener Friis’in toplantıdaki konuşmalarında batık kredilere vurgu yaparak, bu sorunla mücadelenin kolay olmadığını, batık kredilerin yalnızca Güney Kıbrıs’ı değil, bağlantılı olması açısından Avrupa’nın ekonomisini de geriye ittiğini kaydettiklerini yazdı.

Habere göre Regling, Schinas ve Friis, koşulların bugün daha iyi olduğunu, Güney Kıbrıs’ın memoranduma kararlılıkla uyum sağladığını ve piyasalara dönmeyi başardığını ifade ettiler.

“KÖTÜ BANKA” İKİNCİ BİR MEMORANDUMA SEBEP OLABİLİR

Bu arada, Fileleftheros gazetesi de, kreditörlerin (Troyka) Güney Kıbrıs’ta “kötü banka” yaratılmasını uygun görmediklerini ve bu durumun, Güney Kıbrıs’a ikinci bir memorandum uygulanmasına sebep olabileceğini düşündüklerini yazdı.

Gazete, mali gelişmeleri yakından takip eden kaynakların, batık kredilerin Gayrı Safi Milli Hasıla’nın (GMSH) yüzde 150’sine ulaştığını ve faiz oranlarının da oldukça yüksek olması nedeniyle, Güney Kıbrıs’ın, uluslararası piyasalardan böyle bir şirketin finanse edilmesine yönelik kredi çekemeyeceğini belirtti.