Güney Kıbrıs’taki temaslarını dün tamamlayan Troyka’nın, Şubat sonuna kadar ipotekli malların satış yasası ve ödeme güçlüğü çerçevesi ile ilgili havada kalan konuların tamamlanması halinde geri dönüp, gayrı resmi raporunu kapsamlı değerlendirme raporu haline getireceğini ima ederek Güney’den ayrıldığı haber verildi.

Fileleftheros haberi “Troyka Gölgesini Bıraktı... Heyet İpotekli Mallar, Kefiller ve Havada Kalan Konularla İlgili Telkinlerle Ayrıldı” başlığıyla manşete çekti ve Avrupa Komisyonu ve IMF tarafından yapılan ortak açıklamada “Heyet, olumlu sonuç şartları oluşur oluşmaz değerlendirmesini tamamlamayı dört gözle bekliyor” denildiğini yazdı.

Gazete ödeme güçlüğüyle ilgili 5’inci yasa tasarısı, daha doğrusu kefillerle ilgili düzenlemeler konusunun diken olmaya devam ettiğine dikkat çekti ve ele geçirdiği, Troyka’nın 28 sayfalık gayrı resmi raporuna yansıyan ana tezlerin; kefiller açısından havuç ve kırbaç anlamına geldiği yorumunda bulundu.

Gazeteye göre raporda, (kefillerin) iflas durumlardaki sigortasız bölümünden muaf tutulmalarını, ancak karar süreçlerinde söz hakları olmaması öneriliyor. Fakir kefillere muafiyet penceresi açacak yasa yapma çalışmasında bankaların, hangi kefil üzerinde duracağını tercih etme hakkı varlığını koruyor.

Troyka’nın öneri-formülü aracılığıyla bir yandan birinci konut ile ilgili borçta kefillerin mağduriyetinin azaltıldığını belirten gazete ödeme güçlüğünün parçası olan iflas yasa tasarısında ise borçlunun iflas etmesi halinde kefillerin (ödeme) sorumluluğunun sürdüğünü, Troyka’nın kefillerin ekonomik rollerini oynamaları gerektiği görüşünde olduğunu yazdı.

Aynı gazete “Kıbrıs Yunanistan Örneğinden Kaçmak İstiyor” başlıklı haberinde ise Rum yönetiminin, ipotekli malların satışı yasasının yürürlüğünün yeniden ertelenmesini engellemek için ödeme güçlüğü çerçevesinin Şubat sonundan önce meclisten geçmesi için zamanla ve meclisin kaygılarıyla savaşmakta olduğunu yazdı.

Gazete Rum Maliye Bakanlığı’nın, kefiller ve rıza olmayan reformların uygunluk kriterleriyle ilgili bazı sürtüşme noktalarının aşılarak Troyka ile ortak yaklaşım içerisine girebilmek için prosedürleri hızlandırmak hedefinde olduğunu yazdı.

YUNANİSTAN’LA AYNI KADERİ PAYLAŞMA TEHLİKESİ

Simerini “Yunanistan’ın Başına Gelenlerin Başımıza Geleceği Korkusu” başlıklı haberinde ipotekli malların satışı yasasının yürürlüğü konusunun kapanmamasının Güney Kıbrıs’ın bütçe reformu programının belirsizliğe sürüklenmesi tehlikesi doğurduğuna dikkat çekti.

Gazete güvenilir kaynakların, reform programındaki gecikmelerin uzamasından dolayı Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’la aynı sürece girebileceğinden kaygı duyulduğuna vurgu yaptı.

Habere göre Avrupa Merkez Bankası’nın, Yunan bankalarına likidite sağlamak için artık Yunan devlet tahvillerini rehin kabul etmemeye karar verdiğini hatırlatan kaynaklar “olumlu değerlendirme olmazsa yalnız Avrupa Merkez Bankası’nın niceliksel genişleme (devlet tahvillerini satın alma) programının dışında kalmayacak, Yunanistan’la aynı muameleyi göreceğiz” uyarısında bulundular.