Politis “Tüketici ve Turistler” başlıklı haberinde, Rumların KKTC’de otellerde konaklamak, konfeksiyon ve süpermarket alışverişi, eğlence, Ercan üzerinden seyahat ve özellikle akaryakıt alışverişi yaptığını yazdı; Rum tarafındaki akaryakıt fiyatlarının KKTC’dekinden belirgin ölçüde pahalı olduğunu vurguladı.

Gazete, JCC isimli kredi kartı hizmetleri şirketi tarafından yayınlanan aylık rapora dayanarak, Rumların ağustos ayında, kredi kartı ile KKTC’de 550 bin 106, Türkiye’de de 556 bin 785 Euro’luk harcama yaptığını, ancak gerek KKTC’de gerek Türkiye’de daha çok nakit para kullanıldığı dikkate alındığında harcadıkları toplam paranın 1 milyon Euro’nun üzerinde olduğunu belirtti.

“Kıbrıslı Türklerin ve en azından teorik olarak Yeşil Hat’tan geçemeyen Türklerin özgür bölgelerde yaptıkları harcamalar 1 milyon 542 bin 287 Euro’ya ulaşıyor” ifadesine yer veren gazete, yılın ilk 8 ayında Kıbrıslı Türklerin Güney’de yaptığı harcamanın 9 milyon 554 bin 318; Rumların ise aynı dönemde KKTC’de 3 milyon 175 bin 189, Türkiye’de de 3 milyon 368 bin 343 Euro ile toplamda 7 milyon 500 bin Euro’ya ulaştığını belirtti.

KKTC’den alışverişin Yeşil Hat Tüzüğü’yle düzenlenmesi nedeniyle “yasadışı” olmadığını vurgulayan gazete “Tüzük, Kıbrıs’ın Kıbrıs sorunu çözülmeden Avrupa Birliği’ne üye olduğu tarihten beri yürürlüktedir” ifadesine yer verdi, özetle şunları yazdı:

“BU KADAR AZ NÜFUSA VE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİRİN DÜŞÜK OLMASINA KARŞIN...”

“Bir toplumun fertlerinin ‘öteki’ tarafta harcadığı meblağ arasında (nakit para kullanımı verileri bilinmese de) önemli fark olmayabilir. Ancak bu kadar az nüfusa ve kişi başına düşen gelirin düşük olmasına (2004’te artmış olmasına karşın 2012’de ancak 14 bin 821 dolara yükseldi oysa Kıbrıslı Rumların kişi başına düşen gelirleri 26 bin 70 dolardır) karşın Kıbrıslı Türklerin harcadığı toplam meblağ çok daha fazla görülmelidir. Kıbrıslı Türkler, toplam aile bütçesinden çok daha fazla meblağı özgür bölgelerde gündelik alışverişe harcıyor.

Ağustos ayında yapılan toplam 28 bin kredi kartı işleminden 7 bin 156’sı (301 bin 480 Euro) süpermarketlerde yapıldı.  Bunu konfeksiyon, genel ticaret ve ev eşyası dükkanları izledi. Kıbrıslı Türkler turizme de önemli miktarda para bırakıyor. Toplam bin 26 kredi kartı işlemi ile otellerimize 242 bin 502 Euro harcadılar.

KIBRISLI TÜRKLER, RUMLARIN AKARYAKITA HARCADIĞI PARANIN İKİ KATINI GÜNEY’E GERİ GÖTÜRDÜ

Kıbrıslı Rumlar ise, ağustos ayında otellerde bine yakın kredi kartı işlemi yaparak, yaklaşık 200 bin 353 Euro harcadı.  Bunu, 108 bin 578 Euro ile havayolu ulaşımı, 101 bin 515 Euro ile eğlence,  35 bin 301 Euro ile genel ticaret, 34 bin 343 Euro ile konfeksiyon ve 26 bin 239 Euro ile süpermarket alışverişi takip ediyor. Rumların Türkiye’de yaptıkları harcamalar ise çok daha mantıklıdır, harcamaların çoğu turizm ve hizmet alımı maksatlıdır.

Akaryakıt alımı için de kredi kartı ile önemli meblağda harcama yapılıyor. Akaryakıt fiyatları (KKTC’de) çok daha düşük olduğundan yalnız ağustos ayında 15 bin 212 Euro akaryakıta harcandı ancak Kıbrıslı Türkler –yaz sezonu olduğundan- bunun iki katı meblağı geri getirdi.”