Larnaka’ya bağlı Mackenzie bölgesindeki Kıbrıs Türk arazileri üzerine inşa edilen eğlence merkezleri konusunda, bir dizi hukuka aykırılıklar tespit edildiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Mackenzie’deki Eğlence Merkezleri Konusunda Saçmalıklar- Bir Sürü Hukuka Ayrılık, Devren Kiralama ve Keyfi Genişletmeler- Bazıları Vergi Ödemeden Tesislerden Yararlanıyor” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, vergi, elektrik ve şehir planlama dairesinden veri toplanmasının akabinde, Mackenzie bölgesinde yapılan kontrollerde, bir dizi hukuka ayrılıklar tespit edildiğini yazdı.

Gazete “elindeki bilgilere” dayanarak, yapılan kontrolde “bazı kişilerin Kıbrıs Türk toprağı üzerine inşa edilen eğlence merkezlerinden vergi ödemeden yararlandıkları, bazı eğlence merkezlerinin sahiplerinin başka, bunları idare edenlerin ise başka kişiler oldukları, eğlence merkezlerini idare edenlerin büyük çoğunluğunun da eğlence tesisleriyle ilgili yasa dışılıklar ve genişletmeler yaptıklarının tespit edildiğini” kaydetti.

Gazete, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk Mallarının İdaresi Birimi tarafından yapılan araştırmanın amacının, mevcut durumun, bir yandan, zaman zaman ortaya çıkan söylentiler ve bilgilerden değil, eller tutulur unsurlar temelinde tespit edilmesi, diğer yandan da durumun düzeltilmesine ilişkin yöntemlerin incelenmesi olduğunu belirtti.

Larnaka’ya bağlı Mackenzie’deki Kıbrıs Türk mallarının Larnaka Belediyesi’nin idaresinde olduğunu, ancak bunların idaresinin 1 0cak 2017 itibarıyla Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk Mallarının Vasisi olarak İçişleri Bakanının yetkisine geçtiğini anımsatan gazete, Larnaka Belediye Başkanının kısa zaman önce, durumun değişmediğine işaret ettiğini iletti.

Gazeteye göre, Kıbrıs Türk Mallarının İdaresi Biriminin müdürü Makis İkonomidis ise açıklamasında, söz konusu mülklerin geri alınmasının akabinde, yasaya uygunluğun iyileştirilmesi için prosedürlerin başlatıldığını söyledi.

Vergi Dairesinden, Kıbrıs Türk Mallarının İdaresi Birimini, vergi ödenip ödenmediği ve eğer ödeniyorsa kim tarafından ödendiği konusunda bilgilendirmesinin istendiğini de kaydeden gazete, bir diğer ifadeyle, verginin, taşınmaz mülkün tahsis edildiği hak sahibi göçmen, veyahut başka bir şahıs veya şirket tarafından mı ödendiği konusunda bilgi istendiğini belirtti.

Gazete, verginin başka bir şahıs veya şirket tarafından ödenmesi durumunda, bunun devren kiralamaya girdiğini, bunun ise ilgili mevzuat tarafından yasaklandığını kaydetti.

Buna paralel olarak, ödenen verginin miktarı konusunda bilgiler toplandığını da kaydeden gazete, Rum Elektrik İdaresi ve Şehir Planlama Dairesi tarafından da kontroller yapıldığını  kaydetti.

Gazeteye göre, Kıbrıs Türk Mallarının İdaresi Biriminin Müdürü Makis İkonomidis açıklamasında, Mackenzie bölgesindeki eğlence merkezleri/restoranların, ilgili mevzuat çerçevesinde çalışması için çözüm aranmakta olduğunu belirtti.

İkonomidis’in Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının idaresi konusunda bir araştırma yaptığını da yazan gazete, Mackenzie bölgesiyle ilgili ortaya çıkan şeylere de yer verdi.

Buna göre, Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili mevzuat (139/91 sayılı yasa) kabul edilmeden önce, 1987 yılında, Mackenzie’deki bir Kıbrıs Türk arazisi üzerinde toplam 17 hisseli bir alan oluşturulduğunu yazan gazete, bunlardan 14’ünün, restoran veya eğlence tesisi işletmeleri için hak sahibi göçmenlere tahsis edildiğini belirtti.

Bunların 1974 yılının akabinde bahse konu bölgeye inşaat yapan kişiler olduğunu yazan gazete, devamla, 1/1/1987 tarihinde, restoran sahiplerinin, kira sözleşmesinin şartlarına uyma koşuluyla, 10 yıllığına uzatma hakkıyla birlikte, 33 yıllığına kira sözleşmesi imzaladıklarını ifade etti.

Sözleşmede, Belediyenin rızası olmadan, herhangi bir şekilde devren kiralama yapılmasının yasaklandığına dair bir ifade bulunduğunu da kaydeden gazete, bölgenin 2010 yılından itibaren sürekli müşteri çekmesinin akabinde ise, bazı hukuka aykırılıklar tespit edildiğini ekledi.