Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki araştırmaların normal şekilde devam ettiğini ve ileri sürülen Türk meydan okumalarının, enerji konularını etkilemediğini söyledi.

Kathimerini gazetesinde yer alan demecinde, Amerikan ExxonMobil şirketinin planlamalarının olağan bir şekilde ilerlemekte olduğunu dile getiren Lakkotripis, buna paralel olarak, Mısır’a doğal gaz satışı yapılmasına ilişkin ilk sözleşmelerin imzalanması sürecinin de iyi bir yolda bulunduğunu ifade etti.

ExxonMobile şirketi, araştırma yapacak gemilerin Limasol limanında bulunması konusundaki bir soruyu yanıtında, yapılacak araştırmaların çevresel etkilerle ilgili izinlerle alakalı olduğunu söyleyen Rum bakan,önemli  olanın, sondaj olduğunu kaydetti.

"GEMİLERİN GÜNDEM OLMASI TÜRKİYE'NİN 3'ÜNCÜ PARSELDEKİ FAALİYETLERİNDEN"

Gemilerin Güney Kıbrıs’a gelişinin çok fazla gündem olmasının, Türkiye’nin 3’üncü parseldeki faaliyetlerinden kaynaklandığını öne süren Lakkotripis, gemilerin gelişinin önceden planlandığını ve önemli olanın, programın planlandığı şekilde ilerlemesi olduğunu ifade etti.

10’uncu parseldeki araştırma sondajlarının 2018 yılının ikinci yarısında başlayacağını da yineleyen Lakkotripis, somut bir tarih veremeyeceğini çünkü şirketin de kendilerini bilgilendirmesinin beklendiğini ifade etti.

10’uncu parselde iki araştırma sondajı yapılacağını da söyleyen Lakkotripis, yeni olmadığını ileri sürdüğü “Türk kışkırtmacılığının” bugüne kadarki ilerlemeyi etkileyip etkilemediği konusunda ise, “Supia” hedefindeki sondajın ertelenmesi dışında, yanıtın kesinlikle bunu etkilemediği şeklinde olduğunu savundu.

Bunun geriye kalan programa etkisi olmadığını öne süren Rum bakan, özellikle “Afrodit” yatağı konusundaki gecikmenin sebebinin, siyasi değil, tekno-ekonomik olduğunu yineledi.

MISIR'LA GÜNEY KIBRIS ARASINDAKİ BORU HATTI

Afrodit yatağından doğal gaz satışı yapılmasına ilişkin anlaşmanın ne kadar yakın olduğunun kendisine sorulması üzerine, bu hususta ileri bir safhada bulunduklarını dile getiren Lakkotripis, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, denizaltı boru hattı inşa edilmesine ilişkin devletlerarası anlaşma konusunda gerçekleştirdikleri ilerlemeye özellikle dikkat çekti.

Anlaşmayı geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu’na sunduklarını ifade eden Rum bakan, Avrupa direktiflerine göre, bunu tamamlayabilmeleri ve Mısır’la imzalayabilmeleri için, komisyonun kendilerine anlaşmayla ilgili yorumlarını iletmesi gerektiğini belirtti.

Şirketler arasındaki ticari anlaşmaların da ilerlediğini söyleyen Lakkotripis, satışla ilgili çabalardaki zorluklara değindi.

DERİN SULARDA OLAN BİR YATAĞA SAHİBİZ

Rum bakan, bir yandan derin sularda olan bir yatağa sahip olduklarını ve bunun yatağın geliştirilmesi maliyetini artırdığını, diğer yandan da son yıllarda uluslararası açıdan düşük petrol fiyatlarına sahip olduklarını ifade etti. Lakkotripis, iki gidişata yönelik çaba gösterildiğini belirterek, hem yatağın geliştirilmesi maliyetinin azaltılmasını, hem de mümkün olduğunca iyi ve kârlı bir satış fiyatı elfe etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.