Güney Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu’nun, Türk savaş gemisinin, Rum bandıralı araştırma gemisini taciz ettiği iddiasıyla, BM’ye, 29 Şubat tarihli şikayet mektubu gönderdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu’nun, Türk savaş gemisi “TCG Gediz’”in, 17 Aralık 2015 tarihinde, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde bulunan Rum bandıralı “MV FlyingEnterprise” araştırma gemisini “taciz ettiği” gerekçesiyle, Türkiye’yi şikayet eden bir mektubu BM’ye gönderdiğini yazdı.

Söz konusu mektubun, BM Güvenlik Konseyi genel oturumunun resmi belgesi olarak dolaşmaya başladığını yazan gazete bunun, “Deniz Hukuku” (Law of the Sea Bulletin) bülteninin gelecek sayısında de yer alacağını belirtti.

Habere göre Emiliu, mektubunda, sözde “MEB” içerisindeki Türkiye’nin bu faaliyetini “yasa dışı” olarak nitelendirirken bu faaliyetle birlikte, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının ve sözde “MEB”’teki yetkisinin çiğnenmiş olduğunu ileri sürdü. 

Mektupta, olayın ayrıntılarına da yer veren Emiliu, MV Flying Enterprise gemisine ilişkin olayın her anının  2003 yılındaki MEB belirleme anlaşması  temelinde, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki, Güney Kıbrıs’ın sözde  “MEB’”i/ kıta sahanlığı içerisinde olduğunu da savundu.