Kıbrıs’taki iki liderin, müzakereler sürecine ilişkin ileriki aşamalar konusunda anlaşamaya varırken ekonomi başlığına yönelik dolambaçlı bir bulmacanın ortaya çıktığı iddia edildi.

Simerini gazetesi “Çözüm Ekonomisi Bataklık Kumu-KKTC’deki Bankaların Durumu Keşfedilmemiş” başlıklı haberinde çözüm ekonomisine yer verdi.

Kıbrıs sorununun çözümlenmesi durumunda, bir yandan her iki taraftaki bankaların denetlenmesi diğer yandan da KKTC’deki bankaların durumunun keşfedilmemiş olmasının, ekonomi başlığına ilişkin “bulmacayı” ortaya çıkardığını savundu.

KKTC’deki bankaların durumunun keşfedilmemiş olmasının, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın çözüm ekonomisine ilişkin incelemelerini kaçınılmaz bir şekilde ağırlaştırdığını savunan gazete, incelemelerin Ekim ayı sonunda tamamlanmasının beklendiğini yazdı.

Gazete, ekonomi başlığının, ilk başta kolay bir başlık görülmesine karşın Türk tarafının, iki merkez bankası talep ettiğini, bir tanesinin Kıbrıs Türk kurucu devletindeki bankaları, diğerinin ise Kıbrıs Rum tarafındaki bankaları denetlemesini istediğini, bu önerinin ise ret edildiğini, Avrupa Merkez Bankası’nın ikili denetime fren koyduğunu ileri sürdü.

Kuzey’de faaliyet gösteren 26 banka kuruluşunun, sahip olacağı sermaye gereksinimlerinin henüz bilinmediğini yazan gazete, bu konuda “bankaların sermaye gereksinimlerinin ‘stress test’ temelinde hesaplandığını, kredi için ipotekli olan Kıbrıs Rum mal sayısının bilinmediğini, ipotekli Kıbrıs Rum mallarının, hak sahibinin imzasını taşımadığı için bankacılık portföyünde sıfır değere sahip olduğu, ipotekli Kıbrıs Rum mallarına yönelik kredilerin sermaye gereksinimlerini yaratacağı, Kuzey’deki banka sermayelerinin yerli Türk bankalar tarafından garanti altına alındığı, çözüm durumunda sermaye garantisinin geri çekilmesinin Kuzey’deki bankalar için sermaye gereksinimi yaratacağı” şeklinde bir listeye de yer verildiğini belirtti.

YEORGİADİS

Simerini gazetesine göre, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, “SigmaLive”e yaptığı açıklamada, Kuzey’deki bankacılık sisteminin Avrupa olgularıyla mutlak uyum içerisinde olması gerektiğini belirtti.

Yeorgiadis, müzakereci olarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çabasının, AB üyesi her ülkede geçerli olan olguların, birleşik Kıbrıs’ta da uygulanmasının garanti altına alınması olduğunu savundu.

Gazete haberinde ayrıca Kuzey’deki bankaların, Avrupa Merkez Bankası Tek Denetim Mekanizması kriterlerine uyumlu olmasının tek yol teşkil ettiğini aksi takdirde bankaların kapanacağını iddia etti.