Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın 20 Temmuz ve 2 Ağustos’ta, Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da girişilen başarısız darbe ile Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlük haklarını bağdaştıran açıklamasına TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt verilmesi üzerine iki ülke arasında “garantiler için savaş yaşandığı” iddia edildi.

Rum gazeteleri, Türk ve Yunan Dışişleri bakanlıklarının dün yaptığı karşılıklı açıklamaları okurlarına geniş ölçekte ve yorumla aktardı.

Fileleftheros manşetten verdiği haberine “Garantiler İçin Savaş… Atina: Tasfiyesi Şart… Ankara: Gerçekçi Tavır Benimseyin… Kıbrıs Sorunu: Türkiye Krizini Yunanistan’a İhraç Etmek İstiyor” başlık ve spotlarını attı.

Habere göre Yunan Dışişleri’nin 20 Temmuz’da yaptığı ve 2 Ağustos’ta tekrar ettiği açıklamasında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’nde “darbeci olup olmadığı sorularak garanti sisteminin tasfiyesi ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi” istendi.  TC Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü açıklamasında  “Yunanistan ortaklık devletinin yıkılmasına göz yumdu ve Yunan cuntası Ada’da yapılmak istenen darbeye destek verdi. Darbe, Türkiye’nin garanti sisteminden kaynaklanan müdahale hakkını kullanması sayesinde başarılı olmadı” vurgusu yapılarak Yunanistan’dan, garantör ülke olarak yapıcı ve gerçekçi yaklaşım sergilemesi beklentisine dikkat çekildi.

Gazete Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın dün, Türkiye Dışişleri’nin bu açıklamasına karşılık “modası geçmiş garanti sisteminin tasfiyesi ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir bir çözümün olmazsa olmazıdır” iddiasında bulunduğu yeni bir açıklama yaptığını yazdı.

Gazete Türkiye’nin dünkü Dışişleri Bakanlığı açıklamasını “ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 29 Ağustos’taki Atina ziyareti öncesinde, bu ülkeye sığınan darbecilerin iadesi için Yunanistan’a baskı yapmak veya Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis arasında 23 Ağustos’ta yeniden başlayacak müzakereler öncesinde mesaj vermek istiyor" diye yorumladı.

Diğer gazeteler haberi şu başlıklarla aktardı:

Simerini “Türk-Yunan Açıklama Savaşı… Kocas’ın Darbe-Garantiler Açıklamalarına Türk Dışişlerinden Tepki”,  Politis “Garantiler İçin Savaş… Ankara Kocas’tan Rahatsız Oldu”, Haravgi “Garanti Sistemi Modası Geçmiş…. Türk Askerinin Çekilmesi Çözüm İçin Ön Şart” ve Alithia “Kıbrıs’taki Garantiler Türkiye-Yunanistan Çatışmasını Gündeme Getirdi… Türkiye ‘Cuntanın Kıbrıs’taki Darbesini Bertaraf  Eden Bizim 74’teki Garantilerimizdi’… Yunan Dışişleri ‘Garantilerin Modası Geçti ve Askeriniz Gitmeli’ Cevabını Verdi”