Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile AB arasında kapsamlı havacılık anlaşması görüşmelerine yeşil ışık yakmasına yönelik tepkilerin gelmeye devam ettiği belirtildi.

Haravgi gazetesine göre, “Akdeniz Uçuş Güvenliği Kurumu” konu hakkında yaptığı açıklamada, “sürmekte olan yasa dışı Türk tavrından dolayı Lefkoşa FIR hattındaki uçuş güvenliğindeki sorunlara” ilişkin endişesini dile getirdi.

“Akdeniz Uçuş Güvenliği Kurumu” açıklamasında, konuya müdahil olan tüm uluslararası ve Avrupa örgütlerine çağrıda bulunarak, uçuş güvenliğini göz önünde bulundurmalarını ve Türkiye’nin “yasa dışılıklarını” sonlandırması için gerekli tüm faaliyetleri yapmasını talep etti.

Akdeniz Uçuş Güvenliği Kurumu, “Ankara ile Güney Kıbrıs kontrol merkezleri arasında iletişimin olmaması”, “Lefkoşa FIR hattını kullanan uçaklara yönelik Ercan kontrol kulesinden müdahalelerin yapılması”, “Ercan Havalimanı’na inen Türk uçaklarının, Güney Kıbrıs’taki kontrol kulesiyle iletişim kurmaması” gibi olaylara da atıfta bulundu. 

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Vatandaşlar İttifakı ise konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, ilk önce “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanımaması ve Güney Kıbrıs’tan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Türkiye ile herhangi bir anlaşmanın imzalanmaması ve uygulanmaması gerektiğini savundu.