Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında adadaki askeri varlığını sürdürmek amacıyla adada bir üsse sahip olmak istediğine ilişkin dün Rum basınında yer alan iddialar bugün de devam etti.

Fileleftheros gazetesi “Ankara Rakamlarla Oynuyor – Türkiye Daimi Varlığı Karşılığında Asker Azaltmaktan – 700 Asker – Bahsediyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında adada askeri üs sahibi olma yönünde BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülkeye ilettiği iddia edilen önerisinin Rum tarafında da tartışma konusu olduğunu yazdı.

Gazete, Türkiye’nin önerisinin diğer yabancı ülkelerde de ele alınmakta olduğunu iddia ederken, Türk yetkililerin yurt dışı temaslarında, bu öneriyle Türk askerinin sayısının azalacağı ve bir tehdit oluşturmaktan çıkacağı vurgusu yaptıklarını öne sürdü.

Haberde, bazı temaslar sırasında adada kalacak Türk askeri sayısına ilişkin 700 rakamının gündeme geldiği iddia edilirken, güvenlik başlığının şu anda gündemde olmamasına karşın perde gerisinde faaliyetlerin yapıldığının görüldüğü belirtildi.

Bu önerilerin Kıbrıs Rum tarafının önüne resmen getirilmediğini ancak üçüncü taraflarla yapılan temaslarda bilgisine geldiğini iddia eden gazete, Kıbrıs Rum tarafının adada Türk askeri varlığı ya da garantileri kabul etmediğinin altını çizdi.

Haberde, Yunanistan’ın da bu görüşü paylaştığı ve Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın bu konuda girişimler üstlendiği ifade edildi.

Türkiye’nin çözümden sonra adada üs sahibi olmayı istediği şeklindeki iddialar sonrasında bazı Rum siyasi partileri de açıklamalarda bulundular.

Habere göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “bu tür bir öneriyi tartışmaya dahi yanaşmayacaklarını” belirtirken, DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu da benzer bir açıklamada bulundu.

Gazete, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Türkiye’nin bu tür yaklaşımının “1960 garantilerinden de kötü olduğunu, Türkiye’nin o dönemde 600 askerinin adada bulunduğunu” iddia ederken Çevreciler Hareketi ise açıklamasında Türkiye’nin bu önerisinin “Kıbrıs bağımsızlığını tehdit ettiği” iddiasında bulundu.

Simerini gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Türk Üssü İçin Oyunlar” başlığı altında yayımladı. Gazete, Rum siyasi partilerinin dün Rum basınında çıkan söz konusu haber sonrasında yaptıkları açıklamalara ayrıntılı şekilde yer verdi.

Gazete, DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun “bu konuda basında yer alan haberin dışında herhangi başka bir bilgi bulunmadığı” şeklindeki sözlerini de yansıttı.