Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos ile Türkiye’nin BM’deki daimi temsilcilik binasında gerçekleşen görüşmesinin ardından, Yunan gazetecilerle birlikte temsilcilik binasında bulunan Fileleftheros muhabirinin sorularını verdiği cevaplar, gazetede yayımlandı.

Haberi, “Türkiye Çözümü Daha Önce Hiç Olmadığı Kadar İstiyor... Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Fileleftheros’a Açıklaması” başlığıyla yansıtan gazete Çavuşoğlu’na, “Türkiye Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını gerçekten destekliyor mu?” sorusu yöneltildiğini, karşılığında “Tam destek, daha önce hiç olmadığı kadar” cevabını verdiğini yazdı.

Habere göre soruyu soran Fileleftheros muhabiri Çavuşoğlu’na Kıbrıs’tan geldiğini söyleyince Çavuşoğlu, daha önce Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı sırasında Kıbrıs’a iki kez geldiğini ve her iki tarafı da ziyaret ettiğini hatırlatıp şunları söylediğini belirtti:

“Bir konferansta konuşmak için Larnaka’ya da gitmiştim, kiliseleri ziyaret etmiştim. Şahsi dostlarım var, Kıbrıslı Rumlar da çok dost canlısı insanlar.”

Gazete, perşembe akşamı gerçekleşen Çavuşoğlu-Venizelos görüşmesi sonrasında basına ortak açıklama yapılmadığını, Venizelos’un Rum ve Yunan gazetecilere görüşmeyi değerlendirirken “dostane ve özlü bir görüşme oldu” dediğini kaydetti.

Habere göre Venizelos, “İletişim kanallarını açık ve aktif tutmamız gerektiğini konuştuk. Gündemdeki bütün konuları gözden geçirme fırsatı bulduk. Elbette, Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesi için anahtar olan Kıbrıs sorununa odaklandık. Tezlerimiz biliniyor ancak 11 Şubat Ortak Açıklaması çerçevesinde diyaloğu ve müzakereyi cesaretlendirmemizin büyük önemi var” dedi.

Simerini haberi “Çavuşoğlu-Venizelos Görüşmesinde Kıbrıs Sorunu Öne Çıkarıldı.... Türk-Yunan İlişkileri Açısından Anahtar... Türkiye-Yunanistan Dışişleri Bakanları İki Ülkenin Sorunun Çözüm Prosedürüne Olumlu Katkı Yapmasında Anlaştı” başlık ve spotlarıyla aktardı.