Gazeteler ilgili haberleri manşet veya birinci sayfalarından fotoğraf desteğiyle e geniş ölçekte aktardılar

Alithia birinci sayfasında, kırmızı zemin üzerinde ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafıyla duyurduğu haberine “Türkiye’deki Seçimler... Erdoğan Mutlak Üstünlüğü Kaybetti” başlığını atarken, “Erdoğan’ın Kanatlarını Kırdılar” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde şu yoruma yer verdi:

“Kürt yanlısı partinin meclise girmesi Türkiye’deki siyasi sahneyi tersyüz etti. Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına hükümet kuramıyor, başka bir partiyle ittifak kuramazsa yeni seçimler ihtimal dışı değil.”

Fileleftheros manşete çektiği haberine “Erdoğan İçin Ağır Yenilgi... Kürtler Türk Cumhurbaşkanı’nın Projelerini Frenledi... Sandıktan AKP’ye Şamar” başlığını attı.

Seçim sonuçlarının AKP ve özellikle Erdoğan için “ağır yenilgi olduğunu” yazan gazete şu yorumda bulundu:

“Sandık Kürtlere büyük bir galibiyet verdi. HDP oy oranını yükseltmekle kalmadı, Erdoğan’ın planlarını frenledi ve ilk kez Türk Millet Meclisi’ne girmeyi başardılar. Seçim kampanyasının liderliğini şahsen üstlenen Türk Cumhurbaşkanı yalnızca AKP’nin zafer kazanmasını hedeflemiyordu. Arzu ettiği tek başına iktidar aracılığıyla Anayasa’yı değiştirmeyi umuyordu”

Gazete “Diyarbakır Büyük Zaferi Kutladı” başlıklı haberinde de Diyarbakır’da halkın HDP’nin seçimde elde ettiği sonucu kutlamak için sokaklarda sevinç gösterileri yaptığını fotoğraflarla destekleyerek aktardı.

Gazete Rum siyasilerin Türkiye’deki seçim süreci devam ederken dün yaptıkları değerlendirmelere de yer verdi.

Habere göre siyasi partiler “Türkiye’nin değerlendirileceği yerin Kıbrıs sorunu olduğu” görüşünde birleşirken DİSİ Başkanı Averof Neofitu uluslararası toplumun ve AB’nin Türkiye’yi, Kıbrıs sorununun çözülmesinin Kıbrıslı Türklerin, Rumların ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölge ülkelerinin çıkarına olduğu konusunda ikna etmesi gerektiğini söyledi. Neofitu “Bugünkü iktidar partisi (AKP) ister tek başına ister koalisyonla iktidarda kalmalı” dedi.

EURO.KO Türkiye’deki seçim sonuçlarının “gizli isteklerden veya sahte duygulardan” uzak analiz edilmesi gerektiğini belirterek, sandıktan çıkacak sonuçların Türk-Yunan ilişkilerinin düzeyini de Kıbrıs müzakere sürecini de etkileyeceği görüşünü ortaya koydu.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis “Seçim sonuçları Sultan Erdoğan’ın Neo-Osmanlı planlarının geleceğini etkileyecek” ifadesini kullandı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas bugüne kadar Ankara’dan Kıbrıs sorununda herhangi bir değişim veya değişiklik işareti gelmediğini belirterek “Başkan Anastasiadis’in doğal gazın değerlendirilmesi konusunu müzakere masasına konulmasını kabul etmek gibi bir hata yapmamasını umarım. Çünkü bu doğal gazı toplumlararası mesele haline getirecek ve bizi sonuçlarını kestiremeyeceğimiz şekilde kapana kıstıracak” dedi.

Politis de manşete çektiği haberine “Ertesi Gün İçin 2+1 Senaryo... Tayyip Erdoğan Türkiye’deki Seçimlerin En Büyük Mağlubu Oldu... Kürt Yanlısı Parti Büyük Yükseliş Göstererek Meclise Girdi” başlığını attı.

Gazete fotoğraflarla da destekleyerek içteki iki sayfasına yaydığı haberinde dünkü seçim sonuçlarının “sürpriz olduğu ve belirsizlik yarattığı” yorumunu yaptı.

Haravgi birinci sayfasından fotoğraf destekli duyurduğu haberine “Türkiye: Kürt Yanlısı Parti Millet Meclisi’nde... Türkiye’de Siyasi Sahne Değişikliği... Erdoğan’ın Partisi Tek Başına İktidarı Kaybetti, HDP Mecliste” başlık ve spotlarını attı.

Haberi iç sayfalarında değerlendirmeyi tercih eden tek gazete Simerini. Tam iki sayfaya yaydığı ve fotoğraflarla da desteklediği haberine “AKP İçin Seçim Waterloo’su (Yenilgi)... Kürt Yanlısı Parti HDP Büyük Kazançlı, Bozkurtlar Da (oy) Yükseltti... Seçim Sonrası Senaryolar Havada Uçuşuyor” başlığını attı.

Gazete AKP’nin aldığı sonucu, Fransa İmparatoru Napolyon’un büyük mağlubiyet yaşadığı son savaşıyla özdeşleştirdi.