Fileleftheros haberi “’İşlevsiz’ Kaldırıldı ama Kaldı... Türkiye AB’ye, Kıbrıs’a Karşı Değişmeyeceğini İletti... ‘Kıbrıs Rum Yönetimi Ada’nın Tamamını Temsil Etmiyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Katılım Konseyi toplantısında Türk yetkililerin, işlevsiz ifadesini kullanmamalarına rağmen aynı ifadeyi telaffuz ettikleri şeklinde yorumladığı sözlerini okurlarına şöyle aktardı:

“Türkiye AB Katılım Konseyi’ne sunduğu belgeden ‘işlevsiz’ Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ilgili sorunlu ifadeleri kaldırdı ancak tavrını değiştirmedi. ‘Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunmadan Türkiye’nin Kıbrıs Rum tarafına karşı tavrında değişiklik olmayacak. Kıbrıs Rum tarafı Ada’nın tamamını temsil etmiyor.”

Gazeteye göre Rum siyaset dünyası, Türk belgesinden “işlevsiz” ifadesinin çıkarılmasını birbirinden farklı okudu. DİSİ Başkanı Averof Neofitu “Türkiye’nin AB’ye sunduğu resmi belgeden ‘işlevsiz’ Kıbrıs Cumhuriyeti ifadesinin çıkartılmasını sessiz sedasız başardığı için hükümeti kutlarım” dedi.

DİKO “mesnetsiz ifadelerin kaldırılması ‘önemli sembolik hareketten’ başka bir şey değildir. Ancak bazıların iddia ettiği gibi Türkiye’nin köşeye sıkıştırılması da değildir. Öz ve Türkiye’nin müzakerelerde uzlaşıcı öneriler sunup sunmayacağı çok daha önemlidir” ifadesini kullandı.

EDEK de “Türkiye sorunlu ve kabul edilemez ifadeyi kaldırdı diye bayram yapmak soru işaretleri yaratır. Türkiye’nin, AB’ye ilerlemek için aday olarak üstlendiği yükümlülüklere uyması şarttır” görüşünü ortaya koydu.

Politis haberi “DİSİ Memnun, DİKO-EDEK İtiraz Ediyor... Yorumlar Ortadan Kalkmadı” başlığıyla verdi.