Türkiye’nin Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) sismik araştırma yapması amacıyla yayımladığı ve 31 Aralık’ta süresi dolacak olan Navtex’i yenilemeyeceği iddia edildi.

Alithia gazetesi; “Barbaros Kastelorizo’ya (Meis)” başlığı altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde faaliyetlerini sürdüren Barbaros gemisinin 31 Aralık tarihinde bölgeden ayrılacağını ve Ege’ye gideceğini savundu.

Gazete, Türkiye basınında bu konuda yer alan haberlere atıfta bulunarak, Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun Noel arifesinde Barbaros Hayreddin Paşa gemisine helikopterle giderek ziyarette bulunduğunu da aktardı.

Haberde, Bostanoğlu’nun Türkiye basınında yer alan çeşitli açıklamaları da aktarıldı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Barbaros’la Papatya Falı – Türkler Navtex’in Yenilenmesi Konusunda Kartlarını Kapalı Tutuyorlar”.

Simerini: “Türk Basınına Göre Barbaros Kastelorizo’ya Gidiyor”.

TÜRK F16’LARINDAN İHLAL İDDİASI

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Perşembe günü Türkiye’ye ait dört F16 savaş uçağının, Güney Kıbrıs’ın sözde hava sahasını ihlal ederek,  9’uncu parselde sondaj çalışmaları gerçekleştiren “Saipem 10000” platformunun bulunduğu yerde ve yakın çevresinde uçuş gerçekleştirdiklerini iddia etti.

Gazete, Türk savaş uçaklarının 75 dakikalık uçuşları sırasında Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu’nun da Barbaros gemisine ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, Türk F16’larının bu “ihlallerinin” Rum makamlarca uluslararası alanda ilgili birimlere şikayet edileceğini yazdı.