Türkiye’nin, AB’ye gönderdiği Kasım 2015 tarihli mektupta, Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamayacağını belirttiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi, Avrupa Komisyonu’nun, mülteci krizinde eylem planının hayata geçirilmesi karşılığında, Türkiye’ye yardım etme ve 79 milyon Türk vatandaşına vize uygulamasının rekor sürede kaldırılması çabasında “gözlerini kapadığını ve anlaşmalarla tüzükleri keyfince yorumladığını” yazdı ve Türkiye’nin, 29 Kasım 2015 tarihli AB’ye gönderdiği, Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamayacağına dair mektuba atıfta bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak dondurduğu Türkiye’nin altı AB başlığından 5’inin açılmasına dair kararının ardından, kurbanın yine Güney Kıbrıs olduğunu yazan gazete Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nı, Güney Kıbrıs da dahil olmak üzere tüm üye ülkelerle hayata geçirmesi şeklindeki önkoşul yükümlülüğünü, yerine getirmiş olarak algılamasıyla da Güney Kıbrıs’ın, ikinci bir darbeye maruz kaldığını belirtti.

Gazete Ankara’nın, gerek Aralık 2013’te Avrupa Komisyonu’na,  gerekse Kasım 2015’te Avrupa Konseyi’ne gönderdiği iki mektupta Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamayacağını açıkladığını anımsattı.

Gazete ayrıca haberinde, Türkiye’nin 29 Kasım 2015 tarihli İngilizce yazılan mektubun fotokopisine de yer verdi.

Gerek Avrupa Komisyonu’nun, gerekse Avrupa Konseyi’nin bu mektuplara verilen yanıtlara yer veren gazete, mektuplar içerisinde yer alanların lafta kaldığını, Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye tarafından Geri Kabul Anlaşması’nın Güney Kıbrıs karşısında da uygulanacağını pratikte garanti altına almadığını da belirtti.

Gazete ayrıca Brüksel’in, Ankara’nın memnun edilmesi çabasında Güney Kıbrıs’a karşı “gözlerini kapadığını” da savundu.