Hellim dosyasının AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasıyla, hellimin “Menşe Korumalı Ürün” olarak tescil edilmesi konusunun yeniden gündeme gelmesi, Güney Kıbrıs’ta, Türkiye’deki sanayilerden gelecek hellimin dünya piyasasına girmesi ve Türkiye’den, KKTC hellim üretim merkezlerine taze süt ihracı endişesini alevlendirdi.

Fileleftheros gazetesi, Avrupa Komisyonu’nun, hellimi AB Tüzükleri kapsamında denetlemesi için yetkili kurum olarak atadığı “Bureau Veritas”ın (Veritas Bürosu-Uluslararası bağımsız gözetim, uygunluk kontrolü, denetim, kalite, çevre, sağlık ve risk önleme hizmetleri), bazı çevrelerde, hellimin denetiminin “Kıbrıs’a ait makamlardan” alınmış olması nedeniyle kuşkuya sebep olduğunu yazdı.

Habere göre, konuyla ilgili açıklama yapan Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, endişeye gerek olmadığını söylediğini ve denetim konusunda büyük tecrübeye sahip olan Veritas Bürosu’nun, hellim üretimindeki en ince ayrıntıya kadar denetim yapacağını söyledi.

Kuyalis, hellimin tescil edilmesiyle birlikte, Veritas Bürosu’nun da denetimiyle, Kıbrıs’taki hellim üreticilerinin dışında kimsenin, hellim üreterek AB piyasasına süremeyeceğini kaydetti.

“AVRUPA KOMİSYONU HELLİMDE BİZE HATIR YAPTI”

Simerini gazetesine göre Kuyalis, hellimin Kıbrıs’ta yıllardır keçi ve koyun sütüyle üretildiğini; inek sütü ve inek besicilerinin son 30-40 yılda ortaya çıktığını ve Avrupa Komisyonu’nun bunca yıldır küçükbaş hayvan sütüyle üretilen hellime, tescil için en az yüzde 50 küçükbaş hayvan sütü içerme kriteri getirerek hatır yaptığını söyledi.

Habere göre Kuyalis, Rum Tarım Bakanlığı’nın bundan böyle hellim konusuna daha fazla müdahil olacağını; keçi ve koyun sütünün üretimiyle ilgili mevsimsel sorunlar bulunduğunu ve bu sorunların aşılması için çaba göstereceklerini belirtti.

Hellimin, şu anda yılda 80 milyon Euro’luk gelir sağladığına işaret eden Kuyalis, her yıl 12 bin ton hellim ihraç edildiğini ve hellimin, “halloumi” isminin yanı sıra Türkçe ismi olan “hellim” ile tescil edilmesiyle birlikte, daha geniş bir piyasaya hitap edeceğini kaydetti.