Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bugün oylanacak Türkiye’nin AB ilerleme raporunda Kıbrıs sorununun potansiyel çözüm kimliği olduğu bildirildi.

Simerini Strazburg çıkışlı haberini “Avrupa Parlamentosu Kararında Potansiyel Çözüm… Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümü Atfı Ankara’ya Taksimci Yorum Fırsatı Veriyor… Avrupa Komisyonu Türkiye’ye Yeni Başlıklar Açıyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete raporda sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin iki bölgeli iki toplumlu bir federasyonla yer değiştirmesine atıf yapıldığını ancak devamı –Rum tarafının istediği gibi- “sağlamlaştırılmadığını”, aksine ‘dönüşüm’ ifadesi aracılığıyla, devlet veya devletler; yani partenojenez yorumu yapılabilsin diye açık pencereler bırakıldığını yazdı.

Bugünkü oylamada raporda, ‘Kıbrıs sorununun çözümü AB ilke ve değerlerine uygun olacak’ ifadesinin eklenmesi istenen bir değişiklik de bulunduğuna dikkat çeken gazete, bu değişikliğin Kıbrıs sorununun çözümüne dair “gri bölgeleri” ortadan kaldırmadığını, çünkü bugün benimsense bile çözümle ilgili ana paragrafa değil, önemi azaltılsın diye bir başka paragrafa ekleneceğini belirtti.

Raporun Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümünde 11 Şubat Ortak Açıklaması hükümleri yer aldığı belirtilen haberde “Kıbrıs Cumhuriyeti iki bölgeli iki toplumlu üniter egemenliğe, üniter uluslar arası tüzel kişiliğe ve üniter vatandaşlığa, iki toplum arasında siyasi eşitliğe ve bütün vatandaşlar için fırsat eşitliğine  sahip,  -nihai anlaşmayla ilgili peşin hüküm vermeksizin- BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına ve uluslar arası hukuka uygun bir federasyona dönüşeceği” ifade ediliyor.

Habere göre bu paragrafta “1-Eylül 2005 Karşı Açıklaması’nda olduğu gibi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması, 2-Türk tarafının partenojenezle ilgili tezlerinden oluşması gereken endişeler, 3- Tek ve bir halk vardır tezinin açıkça benimsenmesi” değişiklikleri yapılmak istendi ancak değişiklik talepleri kabul edilmedi.

Gazete yukarıdaki üç değişiklik talebini işaret ederek “bu emniyet supapları olmadan Türk tarafının, yalnız ‘iki halk’ değil Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünü, Cumhuriyet’in devamı değil, halefi ortak kurucu devletler mantığı ve uygulamasıyla yorumlamasına olanak tanıyor” ifadesine yer verdi.

Raporun Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümünde, Rum tarafı açısından “olumlu” bir dizi unsur da bulunduğunu, bunların Türk askerinin çekilmesi, TC kökenliler, MEB ve Maraş’la ilgili olduğuna işaret eden gazete özetle şunları ekledi:

“Karardaki diğer bir gölge nokta ise Kıbrıs sorununun çözümünün hemen ardından Kıbrıs Türk oluşturucu devletinde uygulanması gereken Avrupa müktesebatıyla ilgili yapılması gerekenlerle ilgilidir. Bu konu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’ne bütün olarak girmesi ancak mevcut durumdan dolayı müktesebatın Ada’nın Kuzey kesiminde ertelenmesiyle ilgili protokolle ilgilidir. Konsey’in resmi hukuki metninin hiçbir yerinde, müktesebatın bölümü olarak, Kıbrıs Türk oluşturucu devletinde uygulanması ifadesi yer almıyor.”

Fileleftheros “AP: Dönüşüm İp Üstünde… Komisyon Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümünü Yok Etmek İstiyor” başlıklı haberinde raporun ele alındığı dünkü toplantıda Türk Dışişleri Bakanlığı’nın ve KKTC’nin “dönüşüm” ifadesinin kaldırılması için baskı yaptığını yazdı, şunları ekledi:

“Daha önce Akıncı’nın başkanlığını yaptığı TDP’nin de aralarında bulunduğu dört Kıbrıs Türk partisi başkanı (Talat, Denktaş, Özgürgün ve Özyiğit)  Avrupa Parlamentosu’na mektup göndererek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ifadesinin silinmesini istedi” ifadesine yer verdi.