Türkiye’nin askeri manevralar icra etmek üzere 2 Mart ile 31 Aralık tarihleri arasındaki dönem için Ege Denizi’nde ilan ettiği ve Yunanistan’ın tepki gösterdiği NOTAM’ı geri çekmesi Rum basınında da geniş yer buldu. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve siyasi partiler Türkiye’yi eleştiren açıklamalar yaptı.

Simerini haberini “NOTAM: Türk Geri Çekilmesinin Perde Gerisi... Türkler Kabul Edilemez Bağlamayı İki Aşamada Geri Çekti... Bir Sonraki Hareketleri Bekleniyor... Türkiye’yi Havadaki Tehlike ‘Yaktı’... ICAO Ege’de, Ukrayna’daki Gibi Bir ‘Kırmızı Bölge’ İstemiyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve siyasi parti başkanları tarafından yapılan tepki açıklamalarını ise “Anastasiadis: Çifte Standart Politikası İzlenemez” başlığı altında toparladı.

Habere göre Türkiye’yi “yeni oldubittiler yaratmaya çalışmakla” suçlayarak bunun “AB’yi, NATO’yu ve BM’yi düşündürmesi gerektiğini” savunan Anastasiadis, “Çifte standart politikası izlenemez. Başka olaylara büyüteçle bakılırken bazı hareketler eleştirisiz bırakılamaz” iddiasında bulundu.

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis “Türkiye’nin yeni meydan okuması yalnız bizi kaygılandırmamalı, ortaklarımızı ve bölgedeki istikrar ve güvenlikle ilgilendiren herkesi kaygılandırmalı” dedi.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Türkiye’nin Ege’deki tavrının “kararlı bir diplomatik tepki gerektirdiğini” savunarak “Helenizm bütün kademeleriyle teyakkuza geçmeli” dedi.

DİSİ bu sefer meselenin AB’yi de ilgilendirdiğini, bu nedenle AB’den Güney Kıbrıs ve Yunanistan’a destek belirtmesini beklediklerini açıkladı.

AKEL uluslararası toplumdan gerekli hassasiyeti göstermesini beklediğini açıklarken DİKO NOTAM’ın “Türkiye’nin gerçek niyetini gösterdiğini, bu tavrın ancak Türkiye’ye ağır bedeller yaratacak siyasi önlemlerle göğüslenebileceğini” savundu.

EDEK “Türkiye bizim tarafın verdiği siyasi avantajları kullanarak taleplerini sürekli artırıyor” dediği açıklamada Rum ve Yunan hükümetlerinin “ortak bir milli politika oluşturmak zorunda olduğunu” savundu. Bu çerçevede Yunanistan Başbakanı’na ve Rum Ulusal Konseyi’ne, milli bir politika belirlemek üzere, uzmanların katılacağı bir düşünce havuzu oluşturulması önerisinde bulundu.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, Türkiye’nin “bölge çiftliğiymiş gibi davrandığını” savunarak Rum ve Yunan hükümetlerinin buna karşı ortak hareket etmesi gerektiğini, ‘uslu çocuk’ mantığı yerine talepkâr bir politika izlemeleri gerektiğini savundu.

EURO.KO Rum ve Yunan hükümetlerinin işbirliği yaparak “caydırıcı hareketler planlamaları” gerektiğini öne sürerken Vatandaşlar İttifakı Rum ve Yunan hükümetlerinin “Türk  projelerini alaşağı edecek kapsamlı bir strateji belirlemesi gerektiğini” öne sürdü.

Fileleftheros “Ankara NOTAM’ı İptal Etti... Yoğun Yunan Tepkisi Sonuç Verdi, NATO Bile Rahatsız Oldu... Türkiye Baskılar Üzerine Geri Çekildi... Başkan Anastasiadis Çifte Standart Politikasından Şikayet Etti... Partiler Atina İle Koordinasyon İstiyor” başlık ve spotlarını kullandı.

Politis haberini “Ankara NOTAM’ını Topladı... Ege’deki Türk Çabukluğu Birkaç Saat Sürdü”, Alithia “Türkiye Tahrikkar NOTAM’ı Geri Çekti” ve Haravgi “Ankara Ege’nin Yarısını Bağladığı NOTAM’ı Geri Çekti” başlığını attı.