Kathimerini gazetesi Ankara ile Kıbrıs Türk tarafının,  geçen hafta, Güney Kıbrıs ve bölgedeki ülkelere yönelik mesajlar verdiğini savundu. 

Bu kapsamda Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un su, sondajlar ve elektrik konusunda yaptıkları açıklamalara işaret eden gazete, konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynakların, bu mesajların Ankara’nın gerek Kıbrıs sorunu, gerekse Doğu Akdeniz bölgesiyle ilgili uzun vadedeki stratejik planları çerçevesine dayandırdığını kaydetti. 

Gazete, kaynakların “Türkiye hırslarını gizlemiyor. Doğu Akdeniz’in enerji körfezi haline gelmek istiyor. Bu çabada elinde birçok güçlü kart tutuyor” dediğini de aktardı.

Aynı kaynakların anlattığına göre Türkiye’nin, birçok alandaki gücüyle birlikte jeostratejik konumunun, Doğu Akdeniz’deki büyük enerji pazarındaki müzakere konumunu güçlendirdiğini kaydeden gazete, ayrıca Türkiye’nin, Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz masasına su ve elektrikten oluşan iki önemli kartını atmaya hazır olduğunu savundu.