Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye ilerleme rapor taslağının, dün AP Dış İlişkiler Komitesi tarafından onaylandığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Zor Aşamalarla Dönüşüm” başlığıyla yayımladığı haberinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığa sahip olacak iki kesimli, iki toplumu bir federasyona dönüşmesine (evolvement) ilişkin değişiklik önerisinin, zor aşamalardan geçerek ilk zaferini elde ettiğini” ileri sürdü.

AP Dış İlişkiler Komitesi’nin, bu değişikliği Ankara ile KKTC’nin yoğun baskılarının ortasında kalarak kabul ettiğini ileri süren gazete, bu durumun nihai metnin AP Genel Kurulu tarafından 11–14 Nisan tarihlerinde onaylanmasının ışığında, çetin bir mücadele yaşanacağının habercisi olduğunu da iddia etti.

Haberinde, “dönüşüm” ifadesinin ötesinde, raporun dün AP Dış İlişkiler Komitesi’nde 42 lehte, 11 aleyhte ve 11 de çekimser oyla onaylandığını bildiren gazete, raporun “Kıbrıs’ın çıkarları” açısından ise şu “olumlu” ifadeleri içerdiğini kaydetti:

“1. Ankara müzakereler sürecini desteklemeye, askerlerini Kıbrıs’tan çekmeye başlamaya, aynı zamanda kapalı bölge Maraş’ı BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı uyarınca, BM’ye devretmeye çağrılıyor.

2. Türkiye’nin kolonizasyon politikası eleştiriliyor ve Türkiye, işgal altındaki bölgelerin demografik yapısını değiştirmeye son vermeye çağrılıyor.

3. Türkiye, Kıbrıs MEB’inde bir kriz yaşanmasına sebep olabilecek faaliyetlerinden kaçınmaya çağrılıyor.

4. Akkuyu’da bir nükleer santral kurma planlarına son verilmesi isteniyor.

5. Rapor, Türkiye’nin AB katılım sürecinin, Türkiye’nin mülteci krizine desteğiyle bağlantısı kesiyor.

6. Türkiye’nin, 21 Eylül 2005 tarihli AB Karşı Deklarasyonu’ndaki yükümlülüklerine atıfta bulunuyor. Bu yükümlülükler arasında, katılımın esas bileşeni olarak, tüm üye devletlerin tanınması da var.

7. Buna ek olarak, AP Dış İlişkiler Komitesi tarafından dün onaylanan metin, Kıbrıs sorununun çözümü temeli olarak, 11 Şubat 2014 ortak açıklamasını kabul ediyor. Öte yandan tarafları, gerçekleştirilmesi olası referandumlar çerçevesinde, nihai çözümü desteklemeye çağırıyor.”

“ÜÇ OLUMSUZ UNSUR… BAŞLIKLARIN AÇILMASI ISRARI”

Gazete “Üç olumsuz unsur… Başlıkların açılması ısrarı” ara başlığıyla yayımladığı haberinde ise, rapordaki temel olumsuz unsurun, Rum yönetiminin tek yanlı olarak bloke ettiği Türkiye’ye ait 23 ve 24 numaralı müzakere başlıklarının açılmasına dair değişmez tezini, yinelenmesi olduğunu da yazdı.

Gazete, raporun sahip olduğu olumsuz unsurlara “temel özgürlüklerin ve/veya AB ilke ve değerlerinin olası bir çözümde uygulanmasıyla ilgili ifade eksikliği ile AP’nin, AB müktesebatını ‘gelecekte kurulacak Kıbrıs Türk oluşturucu devletinde’ uygulama ve Kıbrıslı Türklerin AB’ye tam anlamıyla entegre etme konusundaki istekliliğinin dahil edilebileceğini” de iddia etti.

Gazete, rapor taslağı metninin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkçe’nin AB’nin resmi dili olması konusundaki inisiyatifini memnuniyetle karşıladığını ve prosedürlerin hızlandırılmasını istediğini de ekledi.

Simerini gazetesi ise “Kıbrıs Cumhuriyeti Aleyhinde Hain Darbe… Avrupa Parlamentosu’ndan Hukuki ve Diplomatik Hileler- Gri Bölgeler, Yapıcı Belirsizlikler ve Partenojenez Yorumları” başlığıyla manşete çektiği haberinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhindeki bel altı darbesinin, Türkiye ilerleme raporu ile dün AP Dış İlişkiler Komitesi’nde mühürlendiğini” iddia etti.

Gazete, raporda “çözüm potansiyeli ve işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ilgili bir algının hakim olduğunu ve bunun yerini iki eşit oluşturucu devletin alacağını” da öne sürdü.

Gazete, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki kesimli, iki toplumlu federasyona tekabül etmesiyle ilgili kelimenin, gri alanlara netlik kazandırmadığını, çünkü uluslararası hukuk temelinde, dönüşümün bir devletin devamı veya mevcut devletin (devamı) yerine oluşacak devletler anlamına gelebileceğini” iddialarına ekledi.

AB-Türkiye Raportörü, Hollandalı Sosyalist Raportör Kati Piri’nin, 21 Eylül 2005 AB Karşı Deklarasyonu’nu dikkate almadığını ve özellikle 11 Şubat 2014 ortak açıklamasını dayanak aldığını da öne süren gazete, raporda yapılan değişiklik önerileriyle “partenojenezin açık bir şekilde dışlanmadığını” da ileri sürdü.

Gazete, buna paralel olarak, 37’nci değişiklik önerisinde “Kıbrıs Türk oluşturucu devletine ve çözümden hemen sonra bunda AB müktesebatının uygulanacağına değinildiğini” de öne sürdü.

Gazeteye göre, Avrupa Halk Partisi’nin gölge milletvekili Renata Zomer ise, “Kıbrıs Türk oluşturucu devleti ifadesine karşı olduğunu da ifade ederek, Kıbrıs sorununun çözümünün ön hazırlığı yapmanın AP’nin işi olmadığını” iddia etti.

Haber Politis gazetesinde “Türkiye İlerleme Raporu… Avrupa Parlamentosu Dönüşümü Kabul Etti”, Haravgi’de ise “Türkiye Raporu AP Dış İlişkiler Komitesi’nden Olumlu ve Olumsuz Unsurlarla Geçti” başlıklarıyla yer aldı.