Politis gazetesi, “Anastasiadis’ten Adım Bekleniyor... NAVTEX Şu Anda Yenilenmiyor” başlığıyla verdiği haberinde, bir Kıbrıslı Türk üst düzey siyasi kaynağın bu konudaki açıklamalarına yer verdi.

Habere göre, sözkonusu Kıbrıslı Türk üst düzey siyasi kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, NAVTEX’in şu anda yenilenmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Kıbrıslı Türk kaynak açıklamasında ayrıca, “Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelere, önkoşul ve şartlar olmaksızın devam edebilmek adına, Anastasiadis’e müzakere masasına dönmesi için zaman tanımak istediklerini” ifade etti.

“Gemicilere verilen talimatların yenilenip yenilenmemesinin, ENI/KOGAS’ın ikinci sondajından etkilenip etkilenmeyeceği” şeklindeki soru üzerine Kıbrıslı Türk üst düzey siyasi kaynak, bunun, şirketin üstlendiği yükümlülükler olduğunu, kendilerini sondajların sonlandırılmasının değil, Kıbrıs sorunundaki diyaloğun başlamasının ilgilendirdiğini ifade etti.

Gazete ayrıca, Kıbrıslı Türk kaynağa dayanarak, müzakerelere ilişkin net yaklaşıma, bu dönemde,  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun sahip olduğunu, Eroğlu’nun, “NAVTEX’in yenilenmesi gerektiği” şeklindeki tezini Ankara’ya her şekilde ilettiğini savundu.

Eroğlu’nun ayrıca, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın, yeniden seçilmesine olanak sağlayacağını düşündüğünü ileri süren gazete, son ankete göre Eroğlu’nun yüzde 43 ile, diğer adaylar karşısında (Sibel Siber yüzde 30, Mustafa Akıncı yüzde 19) önde olduğunu yazdı.

“TÜRKİYE ARAŞTIRMALARIN DONDURULMASINI İSTİYOR”

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Ankara’nın ileriye götürmeyi planladığı uzlaşı formülünün, “ENI şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde yeni araştırmaları ileriye götürmemesi ve buna eş zamanlı olarak Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin çekilmesi” şeklinde olduğunu savundu.

Ankara’nın, “uzlaşı formülü” ile birlikte Güney Kıbrıs’ın enerji planlarını alaşağı etme ve kendisine yönelik baskıları uzaklaştırma girişiminde bulunacağını savunan gazete, güvenilir bilgilere dayanarak, Türk tarafının, ortak bir anlaşma bulunmasına kadar enerji başlığındaki tüm gelişmeleri “dondurmak” istediğini ileri sürdü.

Rum tarafının, Barbaros gemisinin araştırmalarını sonlandırmadığı müddetçe müzakere masasına dönmeyeceğini açıkça dile getirdiğini anımsatan gazete, Türkiye’nin ise, Barbaros’un araştırmaları sona erdirmesi durumunda ENI’nın de araştırmaları durdurması gerektiğini düşündüğünü yazdı.

Gazete, Türklerin ayrıca dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirdikleri temaslarda, hidrokarbonun değerlendirilmesi yöntemine ilişkin önerilerini de muhafaza ettiğini belirtti.

“BARBAROS GEMİSİ KIBRIS’TAN SONRA EGE DENİZİ’NE GİDECEK”

Kathimerini gazetesi ise ilgili haberinde, Ankara’nın, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından takip etmekle birlikte Kıbrıs sorunundaki durgunluğun çıkarlarına hizmet etmediği sonucuna vardığını savundu.

Ankara’nın, bölgesel tecridin etkilerini ve uluslararası unsur ve Washington’un izlenimini göğüslemek amacıyla Kıbrıs sorunundaki ortamın değişmesini arzuladığını ileri sürdü.

Gazete, kendi elde ettiği bilgilere dayanarak, Barbaros gemisinin Kıbrıs civarından ayrılmasının ardından, muhtemelen Ege Denizi’ne yöneleceğini yazdı.

Gazete, bir kaynağa atıfta bulunarak, Türkiye’nin, Barbaros gemisine Ege Denizi’nde araştırma yapma talimatı verdiğini savundu.

“BARBAROS YARINA KADAR MAĞUSA’DA”

Haravgi gazetesi ise, “Barbaros Yarına Kadar Mağusa’da” başlıklı haberinde, Barbaros gemisinin yarına kadar Gazimağusa’da demirleyeceğini ve Ankara’dan yeni talimatlar bekleyeceğini öne sürdü.

Gazete, Rum Haber Ajansı’na dayandırdığı haberinde, Barbaros’un bir sonraki hareketlerine ilişkin herhangi bir kararın şu anda bulunmadığını, ayrıca Ankara’nın, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye krizin aşılmasında arabulucu olması için de zaman verdiğini belirtti.