Politis gazetesi, “Ankara’nın Noratlas’a İlişkin Rahatsızlığı” başlıklı haberinde, Türkiye’nin, Kıbrıslı Rum, Yunanistan ve İngiltere’deki kayıp yakınlarının, Avrupa Konseyi’ne Temmuz ayı içerisinde gönderdiği ve Türkiye’nin kayıpların akıbetinin belirlenmesine yardımcı olması konusunda ikna edilmesi konusunda gönderdiği mektuba yanıt yazdığını belirtti.

Habere göre Türkiye, ilgili yanıt mektubunda, Türkiye’nin, binlerce kez görüşlerini ve argümanlarını tekrarlayarak mezar noktalarının belirlenmesi için özlü çabalar sarf ettiğini ifade etti.

Mektupta, Kıbrıs Rum tarafının, yeteri kadar tek taraflı kazı yaptığı belirtilirken, 1979-1981 döneminde, Lakadamya’da ve Konstantinu&Eleni mezarlığındaki kazılar örnek olarak gösterildi.

Bulunan kemik kalıntılarına doğru teşhisin yapılamadığı, buna bağlı olarak Yunanistan’daki ailelere yanlış kemik kalıntılarının verildiğinin bahsedildiği mektupta, ayrıca yeteri kadar kemik kalıntısının Yunanistan’da yanlış mezarlara gömüldüğü de ifade edildi.

Türkiye mektubunda, Kıbrıs Rum makamlarının, Yunan Askeri Mezarlığı’nda bulunan kemik kalıntılarındaki DNA örneklerini de yok ettiğini dile getirirken, tüm bunların Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmasını da karmaşık hale getirdiğini belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının, tek taraflı olarak kazı çalışmaları gerçekleştirdiğinin de ifade edildiği mektupta, bu dönemde Yunan Askeri Mezarlığı’nda Noratlas uçağının enkazının ve içerisinde yer alanların bulunması için yürütülen kazı çalışmalarına da dikkat çekildi.