Rum basınında bugün Avrupa Komisyonu teknokratlarının, Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) da eline geçen bir iç yazışma belgesiyle ilgili habere yer verildi.

Alithia gazetesi, yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, bu belgeye dayanarak, Avrupa Komisyonu’nun “BM himayesindeki süreç çerçevesinde ve buna paralel olarak, Kıbrıs sorununun çözümüne çok daha aktif bir şekilde müdahil olmayı istediğini, ancak Türkiye ile Kıbrıs Türk toplumunun güvensizliğinin, kendisini (Komisyonu) bugünkü rolüyle sınırlı kalmasına zorladığını” iddia etti.

Gazete, ilgili birimin 20 sayfalık bu iç yazışma belgesine dayanarak, Avrupa Komisyonu’nun, AB yetkililerini “Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin AB’nin müzakerelerdeki artırılmış rolünü desteklemedikleri konusunda bilgilendirdiğini” aktardı.

Gazete, iç yazışma belgesinde, “Kıbrıs Türk toplumunun yeni lideri Mustafa Akıncı’nın, AB’nin sürece müdahil olmasına daha açık olduğunu, çünkü Akıncı’nın Anastasiadis ile birleşmiş bir Kıbrıs vizyonunu paylaşmakta olduğunun görüldüğünü” ekledi.

Haberi, Fileleftheros gazetesi “Türkiye, AB’nin Kıbrıs Sorununa Aktif Katılımını Engelliyor… Avrupa Komisyonu Teknokratlarının İç Yazışma Belgesi Ne Diyor”, Haravgi “Avrupa Komisyonu İstiyor, Türkiye Bırakmıyor… Ankara ile Kıbrıslı Türklerin Güvensizliği Komisyonu Kıbrıs Sorununa Aktif Bir Şekilde Müdahil Olma Konusunda Engelliyor”, Simerini “Türkiye ile Kıbrıslı Türkler Komisyon’un Kıbrıs Sorununa Müdahil Olmasını Engelliyor” ve Politis “Komisyon’un Müzakerelerle İlgili İç Yazışma Belgesi… Komisyon Daha Aktif Katılım İstiyor” başlıklarıyla aktardı.