Fileleftheros gazetesi “Konuların Paket Haline Getirilmesini İstiyorlar- Türkiye Silahlarla Şantaj Yapıyor, Özersay da Kıbrıs Sorunu ve Doğal Gaz Yatakları Konusunda Şartlar Ortaya Koyuyor” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Türkiye’nin, silah tehdidi ve deniz kuvvetlerinin harekete geçirilmesiyle Kıbrıs etrafında kendi politikasını empoze etmeye çabaladığını savundu.

Türkiye’nin askeri gücünü kullanarak, enerji konusunu müzakere masasına sevk etmeye çalıştığı iddia edilen haberde, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın son açıklamalarının da bu çerçevede olduğu savunuldu.

Haberinin devamında, Türk tarafının Kıbrıs sorunuyla enerji konusunu paket haline getirmeyi başarıp başaramayacağının önümüzdeki günlerde, özellikle de ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı  A. Wess Mitchel’in ziyareti sırasında ortaya çıkacağını kaydetti.

“Ziyaretin, ileri sürülen Türk tahrikleri yüzünden ortaya çıkmadığını” yazan gazete, ABD’li yetkilinin Kıbrıs’a yapacağı ziyaret sırasında gerçekleştireceği temaslarda konuya yaklaşacağı yolla, Türk tarafının da hedefine ulaşıp ulaşmadığının ortaya çıkacağını öne sürdü.

Öte yandan, Türk tarafının yeni bir harekette bulunmasının ihtimal dışı bırakılmadığı belirtilerek, bahse konu hareketin bu kez Türkiye-ABD ilişkilerinde ekstra bir gerilim meydana getirmemesi için askeri olmayacağını ifade edildi.

Türk tarafının, sondaj platformuyla bir hareket yapmasının tahmin edildiğini yazan gazete, bir diğer ifadeyle Türkiye’nin Kıbrıs etrafında kendi sondajını yapmaya çalışacağını ileri sürdü.

Bu verilerin, Rum kesimi ve Atina tarafından, önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi ışığında sürekli değerlendirilmekte olduklarını kaydeden gazete, Türkiye’nin meydan okumaya ve tehdit etmeye devam etmesi durumunda, Rum kesimi ve Yunanistan tarafından veto edilmesi olasılığını ihtimal dışında bırakmadıklarına işaret etti.

Bu arada, gazete, “Liste Büyüyor- Kıbrıs Türk Tarafı Güç Paylaşımının Ardından Doğal Zenginliğin de Eşit Paylaşımını İstiyor- Özersay: Açık Uçlu Müzakerelere Hayır” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Reuters ajansına söylediklerine yer verdi.

PRODROMU

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise açıklamasında, Türk tarafının istediği şeyin müzakere gündeminin değişmesinden başka bir şey olmadığını söyledi.

RIK’e konuşan Prodromu’nun “Türklerin çabalarından haberdar olduğu” yorumunda da bulunan gazete, “Prodromu’nun, Türklerin geçmişte ortak komiteler kurulması konusunda olumsuz olduklarını anımsattığını” iddia etti.

Prodromu, açıklamasında, “Kıbrıslı Türklerin herhangi bir aşamada Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ilgili süreçlere katılmak istemeleri durumunda bunun olabileceğini çünkü Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu” savundu.

Rum Yönetimi eski başkanlarından Glafkos Kliridis’in Kıbrıs Türk tarafına AB için ortak bir müzakere grubu kurulmasını önerdiğini ancak Kıbrıslı Türkler buna itiraz ettiğini kaydeden Prodromu, “Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin çok ileri bir noktaya ulaştığını ve garantörlüğün sona ermesi gerektiğini unutup, doğal gazla ilgili komiteler yapmaya başlamak, Kıbrıs sorunu için oyalayıcı bir şey olacak” yorumunda bulundu.

Prodromu,  “Kıbrıslı Türklerin bir kenarda bırakıldığı gerçek değildir. Kıbrıs’ta ne olacağının tartışılması için herhangi bir eğilim olsaydı, geçmişte olması lazımdı. Kıbrıs Türk tarafı, 2011 yılından bu yana Türk şirketine sözde haklar vermiştir” dedi.

“TÜRKİYE YENİ BİR HAREKET HAZIRLIYOR”

Gazete “Türkiye Yeni Bir Hareket Hazırlıyor” başlığıyla yayımladığı başka bir haberinde ise, Türkiye’nin Exxon Mobil şirketiyle, ENI’de olduğu gibi, aynı taktiği izlemeyeceğini iddia etti.

Türkiye’nin, Rum tarafının enerji programına yanıt vereceği yeni bir hareket hazırlıyor gibi göründüğünü iddia eden gazete, Ankara’nın, ABD ile ilişkilerinde yeni bir gerilimden kaçınmak için Rum kesimine, eşit derecede önemli başka bir hareketle yanıt vermeye çalışacağını ileri sürdü.

Gazete, Rum kesimini endişelendiren şeyin, Ankara’nın şaşırtma hareketleri yapması ve örneğin Kıbrıs’ın herhangi bir noktasında araştırma sondajı yapması için hali hazırda edinmiş olduğu kendi sondaj platformunu bölgeye göndermesi olduğuna işaret etti.

Haberde, var olan endişelerden birinin, Türk sondaj platformunun Varna toplantısının hemen ardından gönderilmesi ve Ankara’nın önceden bir dizi avantaj elde etmesi olduğu kaydedildi.

Rum hükümetinin, gelişmelere bağlı olarak, gerek siyasi, gerek hukuki tepkileri üst düzeyde gözden geçirdiği belirtilen haberde, Rum kesimi ile Yunanistan’ın Varna toplantısından önce gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi toplantısı sırasında veto hakkını kullanmasının olası senaryolardan biri olduğu ifade edildi.

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu da 22 Mart’ta yapılacak Avrupa Konseyi toplantısıyla ilgili açıklamasında, son ana kadar Türkiye’nin faaliyetlerinin izleneceğini ve Rum kesimi ile Yunanistan’ın buna göre ortaklaşa hareket edeceğini sözlerine ekledi.