Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve daha sonra heyetler arası görüşmelerde, Kıbrıs sorununun yanı sıra, Avrupa sınırlarında süren mülteci kriziyle Anastasiadis’in, AB’nin Orta Doğu meselesine daha çok katılmasına ilişkin inisiyatifi konularını da ele aldı.

Politis gazetesi “Tusk, Çok Tematik-Gündem’de Kıbrıs Sorunu, Orta Doğu ve Mülteci” başlıklı haberinde, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, adadaki temaslarına ve Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Anastasiadis ile birlikte yapmış olduğu açıklamalara yer verdi.

Habere göre, Tusk, Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta güven ve gerekli karşılıklı anlayışın sağlanmasında var olan engellerin kaldırılması çabaları için ileriki ayların kritik olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümü için gerçek bir fırsatı gördüğünü belirten Tusk, iki tarafın kalıcı bir çözüme bağlı olduğunu söyledi. Tusk ayrıca müzakerelerin yeniden başlamasını da selamladı. Tusk, AB’nin, iki tarafa ve BM’ye destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Mülteci konusunda pazartesi günü yapılacak AB Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi zirvesinden de bahseden Tusk, kararların alınması zamanının geldiğini söyledi.

Tusk açıklaması sırasında Anastasiadis’in İsrail ve Filistin’e ilişkin inisiyatifinden de bahsetti.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise açıklamasında, Kıbrıs sorununa değinerek, bunun Avrupa sorununu teşkil ettiğini belirtti.

Kıbrıs sorununda yaşayabilir bir çözüme varılması için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yorulmadan çalışacaklarına dair taahhüdünü yineledi.

AB’nin ilgisinden dolayı Tusk’a teşekkür eden Anastasiadis, AB’nin, insan hakları ve temel özgürlüklere ilişkin en iyi garanti olduğunu söyledi. Anastasiadis, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın Kıbrıs'ta BM İyi Niyet Misyonu'ndaki temsilciliğine atanan Pieter Van Nuffel’in görüşmelere katkısına da değindi.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasında Ankara’nın rolünü ve sorumluluğunu da vurgularken, Türkiye’nin siyasi irade göstermesine ilişkin temennisini yineledi.

Rum lider, mülteci ve Orta Doğu konularına da değindi.

TUSK-AKINCI GÖRÜŞMESİ

Gazete aynı haberde, Tusk’ın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmeye de yer verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Tusk’ı iyi bir ortamda kabul ettiğini yazan gazete, görüşme sonrasında Akıncı’nın yapmış olduğu açıklamaları da aktardı.

Habere göre Tusk ise herhangi bir açıklama yapmaksızın havalimanına gitmek için ayrıldı.

“KIBRIS ARACILIĞIYLA BÖLGEDE OYUN”

Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıs aracılığıyla bölgede oyun” başlığıyla verdiği haberinde, enerji konusunun, Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolüne bağlı olarak AB üyesi ülke başkanları düzeyinde, görüşülmek üzere ortaya konacağını yazdı.

Gazete, konunun, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, Güney Kıbrıs’ta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmede dile getirildiğini belirtti.

Gazete, iyi haber alan kaynaklara dayanarak, Tusk’ın, AB’nin, üye bir ülkesinin, Güney Kıbrıs’ın bölgedeki varlığının değerlendirilmesi yöntemlerini incelemesi gerektiğini de ifade ettiğini yazdı.

Habere göre, Tusk, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, AB’nin mutlak müdahil olmasından bahsederken, konuya ilişkin ayrıntılı bir görüşme olmaksızın sapmaların kabul edilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Tusk’ın ayrıca Mısır’ı ziyaret etmesine ilişkin Anastasiadis önerisine olumlu yaklaştığını belirten gazete, ziyaretin ileriki günlerde gerçekleştirileceğini ve Anastasiadis’in yardımcı olmak için inisiyatif üstleneceğini yazdı.

PARTİLER

Fileleftheros gazetesine göre, bazı siyasi partiler, Tusk’ın ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, konu hakkında yaptığı açıklamada, Tusk’ın ziyaretinin tek başına önemli olmasına rağmen başarılı olarak değerlendirilmesi için Kıbrıs sorununa ilişkin sonuç bekleneceğini ifade etti.

Kiprianu,  AB Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs'ta BM İyi Niyet Misyonu’ndaki temsilcisi Nuffel’in Hristofyas döneminde de görev aldığına işaret ederek, o zaman ve bugünkü durumun kendileri tarafından tatmin edici olarak nitelendirildiğini anacak bazı çevrelerin o dönemi tatmin edici bulmadığını söyledi.

EVRO.KO Gençlik Kolları Başkanı Andreas Televantos, Tusk’ın ziyaretinin, “işgal gerçeklerini” yakından görmesi açısından önemli olduğunu savundu.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkan Yardımcısı Stelyos Stilyanu, Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden yabancı yetkililerin KKTC’yi de ziyaret etmesinin alışılmış bir uygulama olduğunu belirtti. Stilyanu, AB normlarının Kıbrıs sorununun çözümünde katalizör olabileceğini de ifade etti.

DİĞER BAŞLIKLAR

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk’ın ziyaretine ilişkin diğer gazeteler şu başlıkları kullandı:

Alithia: “İleriki Aylar Kıbrıs Sorununa  İlişkin Olarak Kritik; Simerini: “Çözüm İçin Taahhüt Verdiler”; Haravgi: “Tusk Önemli Aylar Görüyor”