Almanya ile Hollanda’nın, aralarında Türk müzakere başlıklarının açılması ve vize serbestisi konusunun da bulunduğu Ankara’nın taleplerini içeren listeye arka çıktığı ve mülteci krizinin, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Brüksel’de ortaya koyduğu “reçete” aracılığıyla çözüme kavuşmasını umduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin haberinde, AB çevrelerinin “bütün üye devletlerin, Türkiye’nin AB katılım sürecinde yeni başlıklar açılmasına hazırlık yapılmasına bağlı oldukları” iddiasını ortaya koydukları kaydedildi. Bu ifadenin, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın AB-Türkiye Zirvesi sonrasında okuduğu açıklamada da yer aldığı ve “hepimiz bu prensip üzerinde çalışma konusunda anlaştık” denildiği belirtildi.

Bu ifadenin “başlıkların açılmasına hazırlık yapılması” ifadesine döndürülmesinin tesadüf olmadığını yazan gazete, Rum kesiminin itirazlarını engellemeye çalışmanın amaçlandığını çünkü Rum kesiminin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis aracılığıyla bu konudaki vetosunu kaldırmadığını açıkça ortaya koyduğunu kaydetti.

Gazete “aynı AB çevrelerinin”, 29 Kasım 2015 tarihli sonuç bildirgesi temelinde, 28 AB üyesi devletin, Avrupa Komisyonu’nun Türk müzakere başlıklarının açılmasına hazırlık yapılması konusundaki kararına dikkat çektiğini anımsattı.

Gazete, 28 AB üyesi devletin, 7 Mart 2016 tarihli AB-Türkiye zirvesinde ise, bir önceki tezin çerçevesini aştıklarını ve komisyonun değil kendilerinin, Türkiye katılım müzakerelerinde yeni başlıklar açılmasına hazırlık yapılmasına karar verdiklerini yazdı.

Almanya ve Hollanda’nın, tüm üye devletler adına sunacakları bu tezin, 17–18 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek zirve öncesinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a, gerek Rum Yönetimi’nin tek yanlı olarak bloke ettiği 5 müzakere başlığının açılması, gerek vize serbestisi konusunda Türkiye ile görüşmesi ve bir anlaşmaya varması için yetki sağladığı düşüncesinde oldukları kaydedildi.

Gazete, AB Konseyi Başkanı Tusk’un bu çerçevede Güney Kıbrıs’ı da ziyaret etmesinin beklendiğini ekledi.