Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’un Ada’yı ziyareti sırasında KKTC’ye gelerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşecek olmasına Güney’den tepki gösterilirken Rum lider Nikos Anastasiadis “Kıbrıs sorununun Kosovalaştırılmasına müsaade etmekle” suçlandı.

Fileleftheros “İttifak, Kıbrıs Sorunu Kosovalaştırılıyor Diyor... Tusk’un İşgal Bölgelerini Ziyareti Nedeniyle Anastasiadis’e Yaylım Ateşi” başlıklı haberinde Vatandaşlar İttifakı’nın Tusk’un KKTC ziyaretiyle ilgili “çok sert” bir açıklama yayımladığını yazdı.

Habere göre açıklamada Anastasiadis döneminde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’den sonra Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa diplomasisinin başı Mogherini’den sonra şimdi de Avrupa Konseyi Başkanı Tusk’un KKTC’yi ziyaret edeceğine dikkat çekildi.

Açıklamada “Tusk’un ziyareti tam da Akıncı’nın alenen, sahte devletin de BM’ye mektubu ile ‘Kıbrıs’ta iki devlet olduğunu’, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işlevsiz olduğunu bu nedenle tasfiye edilmesi ve yeni devlet kurulması gerektiğini iddia ettiği bir dönemde gerçekleşiyor” vurgusu yapıldı.

Birkaç yıl önce bir yabancı devlet başkanı KKTC’yi ziyaret ettiğinde Anastasiadis’in bunu, “hükümetine şamar” diye nitelediği hatırlatılan açıklamada “Bugün Anastasiadis kabul etmekle kalmıyor, sahte devleti siyasi açıdan yükselten ve güçlendiren bu ziyaretlere rıza gösteriyor, davranışıyla, yabancıların önüne halı seriyor” ifadesi kullanıldı.

İttifak tarafından yapılan açıklamada Rum tiyatrosu tarafından Salamis Antik Tiyatrosu’nda sahnelenen oyuna da atıfta bulunuldu ve “Başkan aslında Kıbrıs’ın taksimine sıcak bakanların ve Türkiye’nin yayılmacılık politikasını destekleyenle