Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Mısır ile İsrail arasındaki enerji ilişkilerinde yaşanan kriz sebebiyle, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki ilişkilerde herhangi bir sorun veya engel ortaya çıkmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Alithia gazetesinin haberine göre Lakkotripis, Mısır Hükümetinin İsrail’den Mısır’a doğal gaz ihraç edilmesine ilişkin müzakereleri dondurmasının Güney Kıbrıs’ı etkilemediğini dile getirdi.

Lakkotripis, Mısır’ın İsrail’e ödemesi istenen tazminat konusundaki bir soruya ise, iki taraf arasındaki anlaşmazlığın detaylarına girmek istemediğini söyledi.

Mısır Başbakanının bu konu hakkında kendisini geçtiğimiz pazar günü telefonla arayarak bilgilendirdiğini dile getiren Lakkotripis, Mısır Başbakanının, ülkesinin kararının, Mısır’a yönelik Rum doğal gazı konusunda gerçekleştirilen müzakereleri etkilemediğini söylemek için kendisini bilgilendirmek istediğini belirtti.

Lakkotripis, bunun da ötesinde, bunun iki tarafı ilgilendiren bir konu olduğunu ifade etti.

ÜÇLÜ ZİRVE YARIN GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Yarın Atina’da gerçekleştirilecek olan Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasındaki üçlü zirve konusundaki bir soruya karşılık ise Lakkotripis, bunun normal şekilde gerçekleştirileceğini, öte yandan Mısır’a doğal gaz satışı yapılmasıyla ilgili ticari aşamadaki müzakerelerin de sürmekte olduğunu ifade etti.

Üçlü zirveden ne beklenmesi gerektiği konusundaki bir soruya karşılık ise Lakkotripis, bunun liderler düzeyinde yapılacağını söyledi ve görüşmeden ortaya çıkacak sonuçları görmeyi beklediklerine işaret etti.

Rum bakan, hem enerji, hem de başka alanlardaki ilişkilerini derinleştirme konusundaki çabalarında, daima üç ülke arasında yeni bir şeyler olduğunu söyledi.

Enerji Bakanlığının şu an Noble Energy şirketinin İngiliz BG’nin 12’inci parsele girişine ilişkin önerisi üzerinde çalıştığını dile getiren Lakkotripis, Bakanlar Kurulu kararının beklemede olduğunu ve ilgili mevzuat kapsamında çözüme kavuşturmaları gereken bazı detaylar olduğunu sözlerine ekledi.

ZİRVENİN DETAYLARI

Yarınki üçlü zirve öncesinde ikili görüşmeler ve temaslar yapılacağını yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in üçlü zirve öncesinde yarın sabah erken saatlerde Mısır Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini ve bunu iki ülke heyetlerinin görüşmelerinin izleyeceğini yazdı.

Anastasiadis’in daha sonra Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşeceğini yazan gazete, ikili görüşmelerin tamamlanmasının ardından, öğle üzeri ise Anastasiadis, Çipras ve El Sisi arasındaki üçlü zirvenin başlayacağını kaydetti.

Üçlü zirveyi, üç ülkenin heyetlerinin yapacağı görüşmelerin izleyeceğini ifade eden gazete, bunun ardından ise üç liderin basına açıklamalarda bulunacaklarını bildirdi.

Yapılacak açıklamaların ardından, üç liderin ve heyetlerinin Akropol Müzesini ziyaret edeceklerini ve bu ziyaretin ardından Çipras’ın Anastasiadis ve El Sisi onuruna yemek vereceğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in akşamüzeri geç saatlerde ise Başkanlık Sarayında Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile bir araya geleceğini aktardı.

LAKKOTRİPİS İNGİLİZ BG YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Politis gazetesi ise Mısır ile İsrail arasındaki enerji ilişkilerinin beklenmedik bir şekilde kötüleşmesinin, Güney Kıbrıs’ın Mısır’a doğal gaz satışı yapılmasına ilişkin beklentilerini artırdığını yazdı.

Bu arada gazete, İngiliz BG’nin Noble Energy şirketinin 12’inci parseldeki Afrodit yatağının yüzde 35’ini elde etmesinin, Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planının tamamlanmasını, aynı zamanda doğal gaz ihracatına ilişkin Mısır şirketleriyle yapılan müzakereleri geciktirdiğini de ifade etti.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile çalışma arkadaşlarının, dün İngiliz BG şirketinin üst düzey yetkilileriyle tele konferans yöntemi ile görüşme yaptıklarını da yazan gazete, görüşmede kalkınma planıyla ilgili fikir teatisinde bulunulduğunu belirtti.

Gazete, İngilizlerin, planlamanın hızlanması için, Noble’nin önerisini kısmen farklılaştıran bazı fikirlerinin de görüşmede ele alındığını ekledi.

4’ÜNCÜ ENERJİ SEMPOZYUMUNDA YAPILAN KONUŞMALAR

Öte yandan gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Güneydoğu Avrupa Enerji Enstitüsü ile Financial Media Way şirketi tarafından dün Lefkoşa Rum kesiminde düzenlenen “Enerji: Şimdi Karar Zamanı” konulu 4’üncü Enerji Sempozyumunda yaptığı konuşmaya yer verdi.

Gazeteye göre Lakkotripis, Rum kesiminin hidrokarbonlar da dahil bütün enerji alanlarında, “karar alma zamanından geçtiğini ve hali hazırda faaliyet zamanına ilerlediğini” söyledi.

Bu faaliyetlerin istikrarlı ve yöntemli adımlarla biçimlendirilmekte olduğunu dile getiren Lakkotripis, bölgenin enerji açısından yükselmekte olduğunu ve bunun Rum Yönetimine de olumlu yansımaları olacağının da kesin olduğunu, çünkü Rum kesiminin AB’nin doğal gazla beslenmesine dair alternatif yol ve kaynaklara daha fazla ağırlık verdiğini söyledi.

Tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki hidrokarbonların değerlendirilmesine ilişkin stratejilerini hayata geçirmeyi yoğun bir tempoyla sürdürmekte olduklarını da belirten Lakkotripis, bu gidişata yönelik olarak kısa zaman önce iki olumlu gelişme yaşandığını söyledi.

Lakkotripis bu gelişmelerden birincisinin, İngiliz BG’nin 12’inci parsele girişi, ikincisinin de Fransız Total’in sözleşmesinin 2 yıllığına yenilenmesi olduğunu sözlerine ekledi.

KİPRİANU

Haravgi gazetesinin haberine göre ise, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, sempozyumda yaptığı konuşmada, AKEL’in, hidrokarbonların değerlendirilmesinde olması gereken üç aşamalı politikaya değindi.

Gazeteye göre Kiprianu bunları, enerjinin Kıbrıs sorununun çözümündeki katalizör rolü, “Kıbrıs’ın” jeopolitik konumunun yükseltilmesi ve hidrokarbonların değerlendirilmesi yöntemi olarak sıraladı.

Gazeteye göre, çözüm olmadan MEB’deki doğal zenginliklerin işletilmesinin çok zor bir hale geleceğini ifade eden Kiprianu, öte yandan çözümle birlikte doğal gazın piyasalara dağıtılması yönteminin seçilmesinin, siyasi değil, teknik ve ekonomik koşullara dayanacağını savundu.

Kiprianu, konuşmasında Güney Kıbrıs’ta bir sıvılaştırma terminali inşa edilmesinin önemine de işaret etti.

Gazeteye göre DİSİ Milletvekillerinden Zaharias Zahariu ise konuşmasında, hidrokarbon sektörünün çok önemli olduğunu ve “Kıbrıs’ın” hem bölgede hem de Avrupa’daki durumunu değiştirebileceğini ifade etti.

Sempozyumda, DİKO Çalışma Grubu Başkanı Nikos Papadopulos ile EDEK’ten Polis Mihailidis’in de konuşma yaptıkları belirtildi.