Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Liderler Zirvesi için hazırlıkların yoğun bir şekilde sürdüğü haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, 28 Ocak tarihinde Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirilecek zirveye hazırlık amacıyla dün Rum Dışişleri Bakanlığı’nda toplantı gerçekleştirildiğini belirtti.

Toplantıda organizasyonla ilgili konuların görüşüldüğünü kaydeden gazete, bugün de Rum Dışişleri Bakanları’nın zirve toplantının ayrıntılarını konuşmak üzere bugün telekonferans görüşmesi gerçekleştirmelerinin beklendiğini aktardı.

Gazete zirve toplantısı çerçevesinde ikili görüşmelerin de yapılacağını hatırlattı.

Bu arada Ürdün’le yeni bir üçlü oluşturulması için görüşmelerin başladığını kaydeden gazete, Ürdün’ün Mısır ile oluşturulan gruba katılma ihtimalinin de olduğunu belirtti.

LAKKOTRİPİS İKİLİ, ÜÇLÜ VE DÖRTLÜ İLİŞKİLERİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Öte yandan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, jeopolitik olarak ikili, üçlü ve belki dörtlü ilişkiler geliştirmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Önlerinde Güney Kıbrıs-Yunanistan ve İsrail zirvesinin bulunduğuna işaret eden Lakkotripis, bunun ardından işbirliğinin genişlemesi yönünde çabalar gösterileceğini ifade etti.

Afrodit yatağından istifade programına da değinen Lakkotripis, önümüzdeki günlerde British Gas’ın (BG) 12’inci parseldeki konsorsiyuma dahil olmasının beklendiğini söyledi.

Lakkotripis araştırma programları konusunda da birçok gelişme olacağını belirterek, ruhsatlara sahip diğer araştırma şirketlerinin faaliyetler gerçekleştirmesini umduklarını ifade etti. 

NEOFİTU İSRAİL’E GİDİYOR

Gazete bir başka haberinde DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun 9-13 Ocak tarihlerinde İsrail’de temaslarda bulunacağını yazdı.

Neofitu’nun İsrail ziyareti sırasında üst düzey hükümet ve devlet yetkilileriyle bir araya geleceğini kaydeden gazete, görüşmelerde Güney Kıbrıs-İsrail ilişkileri, parlamentolar arasındaki işbirliği, enerji, savunma ve güvenlik konuların ele alınacağını kaydetti.

Habere göre ziyaret, “Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesi öncesinde ve Türkiye’nin İsrail’e açılımlarda bulunduğu bir dönemde gerçekleştirilecek olmasından dolayı” önemli kabul ediliyor.