Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında Geçtiğimiz Perşembe günü Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirilen üçlü zirve sırasında, üç ülke arasındaki ilişkilerin, en kısa zamanda daha fazla ilerlemesine dair iradeyi gösteren, elle tutulur kararlar alındığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin “Üçlü Zirveden Sonra Enerjiyle İlgili Dört Proje” başlıklı haberine göre, üçlü zirveyi yorumlayan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, prensip olarak bir komite kurulduğunu ve bunun somut planlar ile ortak faaliyet programlarının ileriye götürülmesini ele alacağını kaydetti.

İsrail ve Yunanistan ile gerçekleştirilecek olan bir sonraki üçlü zirve için önlerinde altı aylık bir zaman süreci bulunduğunu dile getiren Hristodulidis, ortak bildirgede yer alan ve üzerinde karara varılan her şeyin, ortaya somut sonuçlar çıkması için, ileriye götürülmesi gerektiğini ifade etti.

Doğal gazın taşınması konusunda şu an Akdeniz’de üç seçenek bulunduğunu da dile getiren Hristodulidis, bunları kısaca şöyle özetledi;

“Birincisi, İsrail ile Güney Kıbrıs’tan Yunanistan’a, oradan da Avrupa’ya olan seçenektir. İkincisi Mısır seçeneğidir, üçüncüsü de Türkiye üzerinden nakledilmesi seçeneğidir. Türkiye seçeneğinin, Kıbrıs sorununun çözümü olmadan bir seçenek teşkil etmediğini şu an herkes çok iyi bir şekilde anlamaktadır. Dolayısıyla, çalışmalar diğer iki seçenek üzerine odaklanmaktadır.”

Enerji konularıyla ilgili uzman bir komite kurulmasını da değerlendiren Hristodulidis, komitenin ele almaya çağrılacağı ilk iki konudan birinin, İsrail’den Güney Kıbrıs’a oradan ise Yunanistan’a, Yunanistan’dan da borularla Avrupa’ya doğal gaz taşınması, ikinci konunun da İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın denizaltı elektrik kablolarıyla bağlanması olduğunu dile getirdi.

“Hükümetten alınan bilgilere göre, Yunanistan açısından, Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın vardığı üçlü anlaşmanın akabinde dört enerji projesinin yoluna konulduğunu” yazan gazete, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın, geniş bölgedeki ekonomik işbirliği ağlarının genişletilmesini, aynı zamanda Filistin, Ürdün ve Bulgaristan gibi başka ülkelerle de üçlü anlaşmalar yapılmasını ele almakta olduğunu kaydetti.

Gazete enerji konusundaki anlaşmanın şunları öngördüğünü de kaydetti.

“1. EastMed doğal gaz boru hattına yeniden start verilmesi. Bu boru hattı, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz yataklarını doğrudan Avrupa şebekeleriyle bağlayacak. EastMed, ekonomöiş ve enerji güvenliği açısından çok büyük öneme sahip bir proje teşkil etmektedir.

2. Avrupa kıtasındaki enerji piyasalarına elektrik enerjisi taşınması için, üç ülkenin deniz altından elektrik kablolarıyla bağlanmasını öngören “EuroAsia Interconnector” gibi stratejik öneme sahip üçlü enerji projelerinin ileriye götürülmesi.

3. Yunanistan’da, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) nakil istasyonları kurulması olanaklarının araştırılması. Bu konu Yunanistan-Mısır-Güney Kıbrıs üçlü anlaşmasına da dahil edildi.

4. İklimle ilgili Paris anlaşmasının devamı olarak, yenilenebilir enerji kaynakları teknolojisindeki işbirliği olanaklarının genişletilmesi.”

Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın, enerji alanındaki finans kaynaklarının güvenceye alınması için AB üyesi olarak çalışmayı taahhüt ettiklerini de kaydeden gazete, işbirliğinin hızlandırılması için ortak bir çalışma grubu kurulduğunu ve bunun üç ülkenin yetkili bakanlarının genel sekreterlerinin oluşturduğunu ekledi.

AFRODİT YATAĞINDAN MÜŞTEREK BİR ŞEKİLDE İSTİFADE EDİLMESİ KONUSU

Politis gazetesinde yer alan haberde ise, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisinde yer alan 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağından müşterek bir şekilde istifade edilmesi konusunda bir anlaşmaya varılmasına ilişkin olarak, İsrail ile sürdürülen müzakerelerin yıllardır sonuçlanmadığı belirtildi.

Konunun, geçtiğimiz Perşembe günü Rum kesiminde gerçekleştirilen üçlü zirve çerçevesinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz arasında ele alındığını kaydeden gazete, konu hakkında olumlu gelişmeler yaşanmasına ilişkin iyi perspektifler olduğunun görüldüğünü iletti.

Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in, bu konuyu görüşmek için önümüzdeki Şubat veya Mart ayında İsrail’e gideceğinin teyit edildiğini de kaydeden gazete, ancak şimdilik, yakın zamanda anlaşmaya varılacağı konusunda iyimserlik yaratan gelişmeler olmadığına dikkati çekti.

Konu hakkında iki ülke arasında 4 yıldan fazla bir süredir müzakere yapılmakta olduğunu kaydeden gazete, Rum kesiminin bugün hala daha Afrodit yatağının İsrail’in MEB’ine uzandığını resmen kabul etmediğini belirtti.

Gazete 12’inci parselde sondaj yapan Noble Energy şirketinin görüşünün de bu yönde olduğunu anımsattı.

“EUROASIA INTERCONNECTOR’DEN” MEMNUNİYET

Alithia gazetesinde yer alan bir haberde ise, “EuroAsia Interconnector” projesini hayata geçirmekten sorumlu resmi organizatörün, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında geçtiğimiz Perşembe günü Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen üçlü zirvede, üç ülke hükümetinin bu projeye destek belirtmesinden memnuniyet duyduğunu belirttiği ifade edildi.

Gazete, resmi organizatörün, yaptığı açıklamada, projeyi hayata geçirmek için çok sıkı çalıştıklarını belirttiğini ekledi.