Ulusal Konsey’in, daha üretken olması ve parlamentodaki partilerin tümünün daha verimli bir görüşmeye müdahil olması çabasıyla, bundan sonra yeni bir formata sahip olacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, dün toplanan ve yaklaşık dört saat süren Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığındaki Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısında, Ulusal Konsey’in oluşumuna ilişkin kararların alındığını yazdılar.

Habere göre, Ulusal Konsey toplantısına bundan sonra, mecliste temsili bulunan her partiden iki temsilci değil, yine mecliste temsili bulunan sadece sekiz parti başkanı katılacak.

Haberi “Sadece Parti Başkanlarının Katılımıyla-Rum Başkanlık Kararıyla Ulusal Konsey Oluşumu Kesin Olarak Değişiyor” başlığıyla veren gazete, birçok siyasi parti temsilcisinin, her partinin iki kişiyle temsil edilmesinde ısrarlı olmasına karşın nihayetinde, Ulusal Konsey’i toplamakla yetkili Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in arzusunun yerine getirildiğini belirtti.

Habere göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Ulusal Konsey’in kuruluşundan itibaren Rum Yönetimi Başkanlarına yönelik olarak danışmanlık niteliğinde olmasının göz önünde bulundurularak çalışma şekline ilişkin kararın Rum Yönetimi Başkanı’na bağlı olduğunu belirtti.

Hristodulidis, Anastasiadis’in aldığı kararları şu şekilde sıraladı:

“1.Ulusal Konsey’e, mecliste temsili bulunan sekiz parti başkanı, eski Rum Yönetimi Başkanları, parti başkanı olmaması durumunda Meclis Başkanı katılacak; 2) Belirli ve ileri düzey konuların ele alınması için Ulusal Konsey alt komitelerinin kurulması. Bu konuların Ulusal Konsey düzeyinde ele alınması durumunda parti başkanlarına ikinci bir kişi eşlik edebilecek. 3) Ulusal Konsey’deki bilgilendirme ve görüşme gizlidir.Parti başkanları, partilerinin görüşlerini kamu oyuna açıklayabilecek.”

Hristodulidis açıklamasının devamında Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa ilişkin diyaloğun yoğunlaştırılmış aşamasının sonuçları konusunda da siyasi liderliği bilgilendirdiğini ifade etti.

Siyasi partilerin, ilgili belgeleri inceleyebileceğini ve yaz tatilinin ardından Ulusal Konsey’in yeni toplantısına somut görüşlerle gelebileceğini de ifade eden Hristodulidis, belgelerin incelenmesi konusunda geçmişte uygulan formülün uygulanacağını, kısacası her partiden bir temsilcinin Ulusal Konsey sekreterliğine giderek kopyasını almaksızın, belgeleri okuyabileceğini belirtti.

Hristodulidis, Ulusal Konsey alt komitelerin oluşturulması konusunun var olup olmadığı şeklindeki soru üzerine, alt komitelerin, diyalog konularıyla alakalı olduğunu, çalışma gruplarının söz konusu olduğunu belirtirken, belirli bir konuyu ele alacak olan alt komitenin oluşturulması önerisinin bulunması durumunda Anastasiadis’in, partilerin seçeceği kişiler veya uzmanlarla bu konuların görüşülmesi faaliyetini ileriye götürmeye hazır olduğunu ifade etti.

Alithia gazetesi ise ilgili haberinde, Ulusal Konsey’in işleyiş şekline yönelik hükümet ve partiler arasında var olan anlaşmazlıklara köprü kurulması amacıyla dün gerçekleştirilen Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısının yaklaşık 5 saat sürdüğünü yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, gizlilik protokolünün imzalanması talebinin kaldırılmasının, anlaşmazlıklara köprü kurulması ve Ulusal Konsey’in işleyiş şeklinde görüş birliğinin var olması koşulunu yarattığını belirtti.

PARTİLER

Fileleftheros gazetesine göre DİSİ Başkanı Averof  Neofitu yaptığı açıklamada Ulusal Konsey’in, Kıbrıs sorununa ilişkin konularda her zamanki Rum Yönetimi Başkanı’na yönelik danışmanlık organı olduğunu bununla birlikte oluşumuna ilişkin ilk ve son sözün Rum Yönetimi Başkanı’na ait olduğunu belirtti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partilerin tepkisinin ardından Anastasiadis’in, gizlilik prtokolünün imzalanması gibi bazı önerilerini geri çektiğini ifade etti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Ulusal Konsey’in işleyiş yöntemine yönelik Anastasiadis tarafından önerilenden memnun olmadığını ve halkın bilgilendirilmesini gerekli olarak gördüklerini ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, partisinin, Ulusal Konsey’in oluşumuna ilişkin görüş ayrılığını muhafaza ettiğini, Ulusal Konsey’de her partiden iki temsilci olması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Dayanışma Hareketi Başkanı Polis Polikarpu, gizliliğin, her parti başkanının siyasi etiğine ve vatanseverliğine bel bağlandığını ifade etti.

Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis ise açıklamasında alt komitelerin oluşturulması yönündeki önerisinin kabulünden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ELAM Başkanı Hristos Hristu, amacın, Ulusal Konsey’in mümkün olduğu kadar en iyi şekilde çalışması olduğunu ayrıca Ulusal Konsey’e dahil olanların gizliliğin korumasının da garanti altına alınması gerektiğini belirtti.

Alithia gazetesine göre DİKO Başkan Vekili Markos Kiprianu ise açıklamasında Ulusal Konsey’in oluşumuna yönelik görüşlerini muhafaza ettiğini, her partiden iki temsilcinin bulunmasını gerekli olarak gördüğünü belirtti.

Kiprianu, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak belirli konularda olumlu görüş birliklerinin bulunduğunu ancak DİKO’nun bazı çekincelere sahip olduğunu söyledi.