BM Kıbrıs Barış Gücü’nün görev süresinin altı ay daha uzatılmasıyla ilgili İngiltere tarafından kaleme alınan tasarısına ilişkin istişarelerinin dün New York’ta tamamlandığını ve bugün veya yarın Güvenlik Konseyi’nde onaylanmasının beklendiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Tasarı İyileştirilmiş Ancak Tatsız” başlığı altında verdiği haberinde, İngiltere’nin hazırladığı karar tasarısının son şeklinin önceki taslağa göre “iyileştirilmiş” olduğunu ve  Kıbrıs Rum tarafını rahatsız edecek ifadeleri içermediğini iddia etti.

Tasarıda, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonlara ilişkin bir ifadenin yer almadığını savunan gazete, “müzakerelerin en erken zamanda başlamasının gerektiği” ifadesine yer verildiğini belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının tasarıda “müzakerelerin olumlu ortamda başlaması gerektiği” ifadesinin yer almasını talep ettiğini ve Kıbrıs Rum tarafının “dostlarının” bu yönde girişimlerde bulunduklarını belirten gazete, İngiltere’nin ise tasarının son şeklini Güvenlik Konseyi üyelerine sunarak, başka değişiklik talebini kabul etmeyeceği ve isteyen üyelerin tasarıya ret oyu verebilecekleri telkininde bulunduğunu yazdı.

Alithia gazetesi ise İngiltere’nin ilk taslağından Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna ilişkin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un raporunda yer alan 36’ncı paragrafa yönelik değinmenin çıkarıldığını yazdı.

Gazete, taslakta ayrıca, kayıplar konusunda önemli “iyileştirmelerin” olduğu ve Güvenlik Konseyi’nin “yapıcı ortamın yaratılmasının önemine dikkat çektiği”ne ilişkin ifadelerin de yer aldığını savundu.