Fileleftheros gazetesi UNFICYP rapor taslağının onaylanmasına karşın, akabinde Güvenlik Konseyi’nde devam eden görüşmede Rusya ile Amerika ve İngiltere arasında tartışma yaşandığını, Mısır’ın ise müdahalede bulunarak Türkiye’nin isminin taslağa dahil edilmemesi konusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Gazete Rum Haber Ajansı’na dayanarak, kayıplarla ilgili paragrafta Türkiye’den bahsedilmemesinin ötesinde Rus temsilcinin, Ankara’yı, “Güney Kıbrıs’ın hava sahasını ihlal etmekle” eleştirdiğini ayrıca, “Türkiye’nin çözüme ilişkin tam olarak ne arzuladığı” konusundaki şüphesini dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Rus temsilci ayrıca Kıbrıs’taki garantörlük sistemini, 21.yy’da yeri olmayan “sömürge döneminin kalıntısı” olarak nitelendirdi.

İngiliz temsilci ise, ülkesinin hazırladığı rapor taslağını savunarak, ülkesinin, Kıbrıs sorunundaki hassas dengeleri koruduğunu ve ortaya çıkan “ilerlemenin selamlanması, gelişmeleri yansıtmak ve (Barış Gücü)  asker sayısını artırmak” olan üç hedefe hizmet ettiğini dile getirdi.

İki tarafın, rapor taslağını kabul ettiğini belirten İngiliz temsilci, çözüme varmaları konusunda tarafları cesaretlendirmesi için Güvenlik Koneyi’ne çağrıda bulundu.

Rus temsilciye karşı eleştirel tavır sergileyen Amerikalı temsilci, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “ABD’nin, Kıbrıs’ta bir çözüm sağlanması için bu iyi fırsatı destekleme taahhüdünde bulunduğu” şeklindeki açıklamasını anımsattı.

Mısırlı temsilci ise BM Güvenlik Konseyi’nin 2263 sayılı kararının onaylanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Kıbrıs’taki taraflar arasındaki müzakere sürecindeki olumlu dinamikten de bahsetti.

Mısırlı temsilci ayrıca 13’üncü paragrafın başlangıcına, “Gerçekliği yansıtacak olan Kıbrıs’ın kuzeyindeki askeri üslerin kimliğinin ve niteliğinin dahil edilmesinin önemine inandıklarını” belirtti.

Simerini gazetesine göre Rus temsilci, ülkesinin, 2263 sayılı karara lehte oy verdiğini vurguladı ve UNFICYP’in Kıbrıs’ta barışın korunmasındaki ve iki toplumlu müzakerelerin desteklenmesindeki rolünün önemine dikkat çekti.

Rus temsilci ayrıca raporda ciddi yanlışların bulunduğunu zira raporu yazanların Güvenlik Konseyi’nin bazı üyelerinin görüşlerini dikkate almadıklarını savundu.

Rus temsilci, raporda  Ada’da büyük bir askeri mevcudiyete sahip olan Türkiye’ye ilişkin verileri yansıtmadığını savundu.