Fileleftheros gazetesi, AB Komisyonu Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu Başkanı Michaela Di Bucci ve üyelerinin, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılmasına ilişkin ifadenin UNFICYP raporunda yer almasında önemli rol oynadıklarını yazdı.

Gazete, Di Bucci’nin hali hazırda Kıbrıs Türk tarafının tezlerine gösterdiği hassasiyetle tanındığını iddia ederek bu durumdan rahatsızlık duyan Rum hükümetinin AB nezdinde yoğun girişim başlattığını vurguladı.

POPENS’İN TEMASLARI

Gazete bir diğer haberinde, AB Komisyonu Bölgesel Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Normunds Popens’in birkaç gün önce Kıbrıs’a gelerek Di Bucci’nin eşliğinde temaslarda bulunduğunu yazdı.

Di Bucci’nin, Popens’e Kıbrıslı Türklerin hellim ve Kıbrıs Türk kamyonlarının Güney Kıbrıs’a geçmeleri konusundaki talepleri hakkında bilgilendirdiğini ifade eden gazete, Popens’in Rum yetkililerle temasları çerçevesinde ise Rum Dışişleri Bakanlığı Müdürü Alekos Zinon’la görüştüğünü aktardı.

Habere göre Zinon Popens’e, “onaylanmış yalnızca iki tüzük (maddi yardım ve yeşil hat) bulunduğunu” hatırlatarak Eylem Grubu’nun sahip olduğu görev ve sorumluluklar çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini iletti.

BM SÖZCÜSÜ: “RAPORDA DEĞİŞİKLİK YOK”

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stefan Dujjaric’in, Genel Sekreter’in UNFICYP raporunda değişiklik yapmasının söz konusu olmadığını açıkladığını yazdı.

Habere göre Dujjaric, Türk bir gazetecinin, Rum hükümetinin rapordan duyduğu rahatsızlığa ilişkin yönelttiği soruya, Genel Sekreter’in raporlarının kimi zaman eleştirildiğini, kimi zaman da memnunlukla karşılandığını ve bunun çok sık bir durum olduğunu söyleyerek yanıtladı.

Dujjaric ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklamasını hatırlatarak “müzakerelerin doğru yönde ilerlemediğini” vurguladı.

Dujjaric, Eide’nin açıklamasının koşulların incelenmesine dayalı yapıldığını ve görüşünde hiçbir değişiklik olmadığını da sözlerine ekledi.