Fileleftheros gazetesinin “Ürdün Kıbrıs’tan Doğalgaz Satın Almaya İlgi Duyuyor” başlıklı haberine göre Lakkotripis dün Ürdün Başbakanı Abdullah Ensour ve diğer yetkililerle görüştü.

Görüşme sırasında Güney Kıbrıs ve Ürdün’ün istikrar kapısı olduklarını ve aralarındaki yakın ilişkinin her iki ülkenin ve geniş bölgenin yararına olduğunu söyleyen Lakkotripis, Ürdün’ün AB ile ilişkilerinin daha çok güçlenmesi için yardımlarda bulunmaya hazır olduklarını belirtti.

Lakkotripis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik gösterdiği çabalarla da ilgili bilgiler verdi.                     

Ensour ise, enerji alanında işbirliği ve Ürdün’e Güney Kıbrıs’tan doğalgaz tedarik etmesi olasılığını öne çıkararak, ülkesinin, Güney Kıbrıs’la tüm sektörlerdeki ticari ikili ilişkilerin daha çok geliştirilmesine önemli derecede ilgi duyduğunu vurguladı.

Gazete Lakkotripis’in Ensour’un ardından Ürdün Enerji Bakanı Mohammed Hamed ile görüşerek, iki ülkenin enerji alanında işbirliğinin güçlenmesinin yollarını ele aldığını yazdı.

Habere göre Hamed ülkesinin enerji güvenliğiyle ilgili Hükümetinin çabalarına değinirken, Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın yenilenebilir enerji kaynakları ve doğalgaz alalarında işbirliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Görüşme, Karşılıklı Anlayış Memorandumunun imzalanmasıyla tamamlandı.

Lakkotripis’in, Ürdün Turizm Bakanı Nidal Mardi Al Qatamine ile görüştüğünü aktaran gazete, bu görüşmede ise Güney Kıbrıs-Ürdün turizm ilişkilerinin daha çok geliştirilmesinin gerektiği üzerine durulduğunu belirtti.

Habere göre Amman Ticaret Odası’nın kendisi için düzenlediği etkinliğe de katılan Lakkotripis, buradaki konuşmasında Güney Kıbrıs’taki yatırım ve müteşebbis işbirlikleri konusunda sunulan fırsatlardan söz etti.

Lakkotripis’in Rum tarım ürünleri ihracatındaki durgunluğa değinmesi üzerine, Amman Ticaret Odası liderliğinin, Kıbrıslı Rum ihracatçılara iletilmek üzere Ürdünlü ithalatçıların listesini verme niyetini dile getirdiği de kaydedildi.