Simerini gazetesi “Ürdün Kıbrıs Gazına Susadı” başlığıyla yayımladığı haberinde, bu işbirliğinin iki ülkenin yetkili teknik komiteleri tarafından aktif hale getirilmesinin beklendiğini ve teknik komitelerin meseleye ilişkin bütün detayları görüşeceklerini yazdı.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün Ürdün Enerji Bakanı İbrahim Seyf ile baş başa görüştüğünü ve ardından bu işbirliğini ilan ettiğini kaydeden gazete, Güney Kıbrıs’ı enerjinin stratejik ortağı olarak nitelendiren Ürdünlü yetkilinin, bakanlar düzeyindeki bir sonraki görüşmenin üçlü (Ürdün-Yunanistan-Kıbrıs) veya dörtlü (Mısır-Ürdün-Yunanistan-Kıbrıs) olmasını ise ihtimal dışında bırakmadığını iletti.

“TEKNİK KOMİTELERİN AKTİF HALE GETİRİLMESİ”

Gazeteye göre Lakkotripis, Seyf ile yaptıkları ortak açıklamada, 2014 yılında Ürdün’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzaladıkları memorandum temelinde, doğal gaz konusundaki olası işbirliğiyle ilgili teknik detayların ele alınması için, yetkili teknik komitelerin aktif hale getirilmesi konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Lakkotripis bu işbirliğiyle birlikte gerekli alt yapıları, neler bulunduğunu ve neler gerektiğini araştırmayı istediklerini, Ürdün’ün şu an kendi ihtiyaçları için sıvılaştırılmış doğal gaz ithal ettiğini  belirtti.

“KIBRIS STRATEJİK ORTAK”

Gazeteye göre, Ürdün Enerji Bakanı İbrahim Seyf ise konuşmasında, enerjinin, iki ülkenin uzun vadeli ilişkilerini üzerine inşa edebilecekleri temel taşlardan biri olduğunu dile getirdi.

Ürdün’ün enerji ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 97’sinin ithalatlardan kaynaklanmakta olduğunu ifade eden Seyf, Rum kesimini, iki ülke arasındaki potansiyel işbirliği konusunda stratejik ortak olarak görmekte olduklarını ifade etti.

Seyf, “iki ülkenin teknik gruplarının aynı masaya oturup, aynı kağıdı inceleyeceklerini” de ifade etti.

“YALNIZCA KISA VADELİ DEĞİL, UZUN VADELİ DE İŞBİRLİĞİ”

Yalnızca kısa vadeli işbirliğinden bahsetmediklerini, Güney Kıbrıs’ta gerçek anlamda uzun vadeli işbirliğini de incelemek için bulunduklarını dile getiren Ürdünlü yetkili, şu anki altyapıyı ve yakın gelecekte inşa edilebilecek altyapıyı büyütmeyi ve bunu mümkün olduğunda kullanmayı istediklerini de ifade etti.

“DOĞAL GAZ NAKİL SEÇENEKLERİ”

Gazete, Rum Haber Ajansının (KİPE) atıfta bulunduğu güvenilir bilgilerin, Ürdün’ün Güney Kıbrıs’tan doğal gaz ithal etmeyi istediğinden söz ettiğini de aktardı.

Ürdün’ün şu an enerji ihtiyaçlarını, Hollandalı Shell şirketinden sıvılaştırılmış doğal gaz satın alarak karşıladığını yazan gazete, yapılan değerlendirmelere göre, Güney Kıbrıs ile Ürdün arasındaki olası bir işbirliğinin, Rum doğal gazının Mısır’a, oradan da Ürdün’e taşınmasını öngörmekte olduğunu kaydetti.

Gazete masada bulunan seçeneklerin, bunun ya boru hattı aracılığıyla, ya da sıvılaştırılmış doğal gaz yöntemiyle taşınması şeklinde olduğunu aktardı.

“TÜRKİYE-İSRAİL YAKINLAŞMASI”

Gazete, İsrail ile Türkiye’nin yakınlaşması konusunda ise, aynı kaynakların, bu yakınlaşmanın doğal bir gelişme olarak addedildiğine işaret ettiklerini aktardı.

Gazete, bir yandan Rusya-Türkiye ilişkilerinin kötüleşmesi ve iki ülke arasındaki doğal gaz tedarikine ilişkin birçok sözleşmenin sona ermesi, diğer yandan da İsrail’den Mısır’a doğal gaz tedarikinin kesilmesi yüzünden bunun doğal bir gelişmeden ibaret olduğunu aktardı.

Gazete İsrail ile Türkiye arasındaki olası bir enerji işbirliğinin boru hattının tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inden geçmesini öngördüğünü, çünkü Lübnan ve Suriye’den Türkiye’ye doğal gaz yönlendirilmesinin şu an imkansız olarak düşünüldüğünü ekledi.

Haber Politis’te “Ürdün’le İşbirliği”, Alithia’da “Kıbrıs ile Ürdün Arasında Pozitif İşbirliği”, Fileleftheros’ta ise “Ürdün’e Doğal Gaz Satışı Teknik Komitelerde” başlığıyla yer aldı.