Rum Yönetimi’ni enerji merkezi haline getirmek istediği Vasiliko bölgesiyle ilgili Master Planın, bölgeye yapacağı etkilerle ilgili araştırmadan, kısa vadede olumsuz, uzun vadede olumlu etkiler olacağı sonucu çıktı.

Politis “Gaza Kadar Olumsuz... Vasiliko Master Planı’yla İlgili Etki İncelemesinde Artı ve Eksiler” başlıklı haberinde Rum Enerji Bakanlığı tarafından Poten and Partners ve A.L.A. Planning Partnership consultancy danışma kurumlarına yaptırılan ve 11 Kasım 2015’de bakanlığa teslim edilen araştırmanın sonuçlarına yer verdi.

Gazeteye göre Vasiliko bölgesine yakın köyler olan “Mari” (Tatlısu), “Pendakomo” (Beşevler), “Asgata”, “Kalavason”, “Tohni” (Taşkent), “Psematismeno” (Yalancıköy), “Maroni” ve “Hirokitia”yı (Şirokitya) kapsayan araştırmada, Vasiliko master planının kısa vadede yapacağı olumsuz etkiler şöyle sıralandı:

Hava kalitesi düşecek, iklimin değişikliği yaşanacak, atık sorunu çıkacak, su kaynakları, toprak, flora (bitkiler), fauna (bölgede yaşayan hayvanlar), biyolojik çeşitlilik, kara ve kıyı manzarası, insan sağlığı ve kültürel-mimari ve arkeolojik miras olumsuz etkilenecek.

“Ancak, bu etkiler küçük ve bir dizi etki-ölçüm tedbiri alınarak kolayca yönetilebilir” denilen araştırmada, uzun vadede ise Vasiliko bölgesiyle sınırlı kalmayıp ülke geneline yayılacak olumlu etkiler olacağı kaydediliyor. Doğal gaz ithali ile fosil yakıt kullanımından, çok daha temiz enerji kaynaklarına geçilmesinin havaya gaz salınımını önemli ölçüde azaltacağına ve hava kalitesini olumlu yönde etkileyeceğine işaret ediliyor.