Vatandaşlar İttifakı ile “Yasemin Hareketi”nin, Kıbrıslı Türkler ile Rumlara, “bölünmenin sona ermesi” ve Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için ortak mücadele çağrısı yaptığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ile Yasemin Hareketi adına Şener Levent’in dün gerçekleştirdiği görüşme sonrasında çözümün içeriğiyle ilgili ortak bir açıklama yaptıklarını yazdı.

Gazete, açıklamayı özetle şöyle aktardı:

“Çözüm, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni korumalıdır. Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin ortak vatanı olarak korumalı ve devamlılığını sağlamalıdır. Çözüm, yabancı askerler ve üsler olmaksızın; garantörler, yerleşikler ve göçmenlerden muaf bağımsız bir Kıbrıs’a götürmelidir. Çözüm, herhangi bir ayrımcılık veya dışlama olmaksızın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm yasal vatandaşlarının demokratik özgürlükleri ile insan haklarını garanti altına alacak bir çözüm olmalıdır. Çözüm, Kıbrıslı Türkler ile Rumların, bölünmüş bir rejimde değil, karma köy ve şehirlerde yaşama ve çalışmasını sağlamalıdır. Çözüm ayrıca, vatandaşlarına eşit muamele ve güvenlik sağlayacak çağdaş bir Avrupa Hukuk Devleti’nde, AB normlarını uygulamalıdır.”

Gazete, Lillikas’ın görüşmede yaptığı açıklamada, “vatanın bölünmesine dair” ortak endişeler taşıdıklarını ve özgür bir vatana götürecek olan, Kıbrıs sorununun çözümü için aynı arzuyu duyduklarını ifade ettiğini yazdı.

Habere göre Lillikas, “Yasemin Hareketi”yle görüş alışverişine devam edeceklerini de belirtti.

Gazeteye göre Şener Levent ise, şu anda müzakere masasında görüşülen şeyin, Kıbrıs sorununa iki kesimli ve iki bölgeli çözüm olduğunu iddia ederek, kendilerinin, tek bölgeliliği desteklediğini ve bu konunun müzakerelerde tartışılmasının daha iyi olacağını kaydetti.

Levent ayrıca, garantilerin kaldırılması ve askerin çekilmesi lehinde olduklarını ve Kıbrıs’ın garantörlere ihtiyacı bulunmadığını da belirtirken, Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin ayrı olacakları durumları kabul etmediklerini sözlerine ekledi.