Güney Kıbrıs’tan bazı siyasi partiler ve siyasiler 1974 Barış Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle “kınama” mesajları yayımladılar.

Simerini gazetesine göre AKEL, “Kıbrıs halkı aleyhine işlenen suçları, istilayı, devam eden işgali, kolonizasyonu, ülkenin kültürel mirasının tahrip edilmesini” kınarken, 1974’te hayatını kaybedenleri saygıyla andı.

Kayıp yakınlarına bir kez daha tam desteklerini ve kayıpların akıbetlerinin belli olmasında ısrar ettiklerini belirten AKEL, kayıp yakınlarının sevdikleri kişilere ne olduğunu bilmelerinin hakları olduğunu vurguladı.

“Göçmenleri, mahsurları, acılar çekmiş olanları destekliyoruz” diyen AKEL, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik verilen mücadeleye bağlılıklarını da dile getirdi.

EDEK, zamanın yaraları iyileştirmediğini belirterek, “trajedi, güvensizlik ve belirsizlik koşullarını yaşamaya devam ettiklerini” savundu.

“Bu zor zamanlarda dik duranları, yabancı istilacıya karşı koyanları, halkın onurunu kurtaranları” düşündüklerini söyleyen EDEK, “Kahramanlarımızın fedakarlıkları mücadelemizin emanetidir” dedi.

Birlik olunması mesajı veren EDEK, “demokratik, işlevsel, sürdürülebilir, istila ve işgalin yasadışı oldu bittilerine son verecek siyasi hakları ve insan haklarını güvence altına alacak, ayrım ya da sapma olmaksızın AB normlarının uygulanacağı Kıbrıs halkının ilerlemesi ve güvenliği için koşullar yaratacak bir çözümle vatanın kurtuluşu hedefine” bağlı olduklarını belirtti.

cna_f5737bf4ead704401bf41fad6d9698695.jpg

Vatandaşlar İttifakı, “işgalin devamının Türkiye için faydasız kılacak talep edici bir anti-işgal stratejisi yaratılması” talebinde bulundu.

İttifak, Erdoğan hükümetine karşı başarısız darbe girişimi nedeniyle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın KKTC’deki 20 Temmuz etkinliklerini sadeleştirme kararının,  rahatlamak için bir neden teşkil etmediğini de savundu.

Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği ise “geçmişi unutmayarak, vatanı Türk istilasından kurtaracak bir çözüm aramaya devam edeceklerini” belirtti.

Fileleftheros gazetesine göre Rum Meclisi eski Başkanı Yannakis Omiru, ise 42 yılın ardından öncelikli hedefin, Türk işgalinin sona ermesi ve Kıbrıs halkının tamamının özgürlüğünü ve insan haklarını sağlayacak bir çözüm olmaya devam ettiğini belirtti.

RUM BAŞKANLIĞINDA ETKİNLİK

Öte yandan Alithia gazetesi 20 Temmuz dolayısıyla alışılageldiği üzere Rum Başkanlığında bu gece 20.30’da “anti-işgal” etkinliği düzenleneceğini yazdı.

Habere göre kısa film gösterimi ve müzik dinletisinin de olacağı gecede Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bir konuşma yapacak.