Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmekte olan İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Müsteşarı Benedetto Della Vedova Kıbrıs sorununa sürdürülebilir bir çözüm bulunmasının istikrar açısından çok olumlu gelişme olacağını söylemesine rağmen Güney Kıbrıs’ı istikrar unsuru olarak niteledi.

Fileleftheros “Kıbrıs İstikrar Unsuru... İtalyan Müsteşar: ENI Meşru Çerçevede Hareket Ediyor” başlıklı haberinde Vedova’nın Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ı “büyük bir istikrarsızlık ve ciddi tehdit niteliği taşıyan bölgedeki istikrar ve güvenlik unsuru” olarak nitelediğini yazdı.

Gazeteye göre herhangi bir gerilim yaratılmaması, bölgede istikrar koşullarının ileri götürülmesi için mümkün olan her şeyin yapılması gerektiğini söyleyen Vedova “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve Kıbrıs sorununa kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması, yalnız Kıbrıs’ın değil bölgenin istikrar ve refahı için çok olumlu gelişmeler olacak” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin İtalyan ENI şirketinin çalışma sürdürdüğü Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri sorulan Vedova, şirketlerinin bölgedeki faaliyetlerini meşru çerçevede sürdürdüğünü söyledi ve “Elbette hidrokarbonların sorunun değil çözümün parçası olması gerektiğine ve bölgedeki sorunların çözümünün parçası olabileceğine inanıyoruz. Ancak karar şirkete (ENI) kalmış” dedi.

Rum gazetecilerin, Kıbrıs müzakerelerinin askıya alınmasını gündeme getiren krizin sorumlusunun kim olduğunu sorduğu Vedova “Müzakereleri desteklemek için buradayız, yargılamak için değil” ifadesini kullandı.

Benedetto Della Vedova ziyareti çerçevesinde görüştüğü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İtalyan Başbakanı’nı, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de İtalyan mevkidaşını Güney Kıbrıs’a davet ettiğini, kendisinin de bu davetleri muhataplarına ileteceğini söyledi.