Andonis Samaras hükümetinin Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos Güney Kıbrıs ve Yunanistan diplomatik çevrelerinde dolaşan, BM’den müzakerelerin yeniden başlaması ve iki tarafça halen kararlaştırılmış olgularla bir ‘çerçeve planı’ sunmak için yeni bir inisiyatif  beklendiği bilgilerinden haberi olmadığını ancak her ne temas ve kulis yapılırsa yapılsın Rum tarafının her zaman acele edip müzakerelerin yeniden başlamasını talep etmesi gerektiğini söyledi.

Politis’in haberine göre Venizelos Rum Haber Ajnansı’na yaptığı açıklamada, kendisine bilgi akışının, Dışişleri Bakanlığı’nı devrettiği 25 Ocak’ta durduğunu, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Genel Sekreter Ban’dan Kıbrıs sorununun çözümü için kendi planını sunmasını istediğini bildiğini ancak konuyla ilgili derin bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Habere göre “Her ne temas ve kulis yapılırsa yapılsın Kıbrıs Rum tarafı her zaman acele etmeli ve müzakerelerin yeniden başlamasını talep etmelidir.  Prosedürün rehabilitasyonu inisiyatifleri her zaman bizim olmalı” diyen Venizelos söylediklerini şöyle izah etti:

“Yani Kıbrıs Türk tarafının geri dönmesi gerektiğini, geri dönmesi için de Türkiye’nin bir rehabilitasyon ve iyi niyet hareketi yapması gerektiğini sürekli hatırlatmamız gerek çünkü unutmayalım ki burada, uluslararası hukuka bir hakaret söz konusudur.”

“TAM OLARAK NE YAPTIĞIMIZI BİLMELİYİZ VE YAPTIĞIMIZI BÜTÜN HELENİZM’LE BİRLİKTE YAPMALIYIZ”

Türkiye’nin Barbaros ve Navtex konularında net bir hareket ve iyi niyet sergilemesi gerektiği konusundaki Rum-Yunan ortak çizgisinin açık ve net olduğunu söyleyen Venizelos “Ancak bundan bağımsız olarak,  Kıbrıs’ta, Kıbrıs Rum tarafında olguların ve olasılıkların çok net analiz edilmesine dayalı çok sağlam bir iç cephe oluşturulması gerektiğine inanıyorum” dedi. Venizelos, bunu neden söylediği sorulduğunda ise “Çünkü tam olarak ne yaptığımızı bilmeliyiz, yaptığımızı bütün Helenizm’le birlikte yapmalıyız” ifadesini kullandı.

Başka bir soruya karşılık Rum tarafındaki siyasi partilerin anlaşmazlıklarının bilgisinde olduğunu, bu konuya girmek istemediğini söyleyen Venizelos  “Ancak, şu anda tartışmalar konjonktürel koşullarda yapılıyor ancak bu durumda stratejik koşullarda yapılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Venizelos’a Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümünün şu anda birinci önceliği olmadığına hükmederek Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisini çekerek iyi niyet jesti yapmaması halinde ne olacağı da soruldu. Eski Dışişleri Bakanı buna stratejik analiz noktasında yaklaştığını belirterek şunları söyledi:

“Kıbrıs sorunuyla ilgili, birbiriyle çatışan iki düşünce disiplinden oluşan malum tarihi ikilem söz konusudur. Bunlardan biri zamanın lehimize işlediğini ve hedefin fiili durumun korunması, öteki de zamanın aleyhimize işlediği ve bir çözüm talep etmemiz gerektiği şeklindedir. Gerçek şudur ki geçen her on yılda durum, bizim çıkarlarımız aleyhine biraz daha kötüleşti.”

Fileleftheros haberi “Venizelos Kıbrıs Sorunundaki Kulislerden Haberdar Değil”  başlığı altında özetledi.