Rum hükümetinin, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un seçim kurmaylığının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Pazartesi akşamı gerçekleştirilen Dış Rumlar toplantısında yaptığı konuşmaya yönelttiği eleştirilere yazılı bir açıklamayla yanıt verdiği bildirildi.

Alithia gazetesi “Hükümetten Nikolas Papadopulos’un Seçim Kurmaylığına Yanıt- Bize Belirsiz Stratejinizden Bahsedin” başlıklı haberinde, hükümetin, eleştirilerine “ne yazık ki Nikolas Papadoulos için gerçeğin çok farklı olduğu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Dış Rumlar toplantısındaki konuşmasının kendi başına konuşmakta olduğu” şeklinde yanıt verdiğini aktardı.

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos yaptığı yazılı açıklamada, “43 yıldan sonra ilk kez Türkiye’yi müzakere masası ve uluslararası toplumun karşısına getirenin Anastasiadis’in politikası olduğunu iddia etti. Papadopulos ayrıca BM ile BM Genel Sekreteri’nin güvenlik, garantiler, müdahale hakları ve askeri birlikler konusunun Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünün köşe taşı olarak addetmesine ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununun çözümünde garantiler ve müdahale haklarının olmaması gerektiğine dair bir tezi benimsemesine yol açanın da Anastasiadis olduğunu savundu.

Papadopulos açıklamasında ayrıca “Başkan Anastasiadis’in ilk kez Türk tarafını harita vermeye ikna ettiğini” de ileri sürdü.

“Halk, Nikolas Papadopulos ile DİKO’nun vaat ettiği yeni strateji ve ödeteceği bedelin ne olacağını bilmiyor” diyen Viktoras Papadoulos, “Nikolas Papadopulos, Kıbrıs sorunundaki bütün müdahil tarafların katılımıyla gerçekleştirilen toplantılara katılmayı reddederek, Türkiye’ye ne ölçüde bedel ödetmeyi amaçlıyor?” sorusunu sordu.

Gazeteye göre Nikolas Papadopulos’un kurmaylığı ise açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kişisel güvenilmezliğiyle ilgili bilindik suçlamalarını tekrarlayarak, politikasının tam anlamıyla başarısız olduğu iddiasında bulundu. Anastasiadis’in çelişkili açıklamalarıyla başarısız politikasının olumsuz sonuçlarının güzelleştirilmeye çalışıldığı savunuldu.

DİKO’nun, “Kıbrıs Hellenizminin büyük bir çoğunluğunun, yeni bir strateji hayata geçirilmesini istediği” iddiasında bulunduğu kaydedildi.

Haber, Haravgi’de “Hükümet Nikolas Papadopulos’u Yeni Stratejisini İzah Etmeye Çağırıyor”; Politis’te “Ne Öneriyorsun Nikolas?- Kıbrıs Sorunuyla İlgili Olarak Hükümet ile Nikolas Arasında Anlaşmazlık- Hükümetten Nikolas Papadopulos’a Kıbrıs Sorununda Vaat Ettiği Belirsiz Stratejisini Açıklaması İçin Baskı- Nikolas’ın BM Genel Sekreteri’nin Davet Ettiği Toplantıda Yer Almaması Nedeniyle de Eleştiri” başlıklarıyla yer buldu.