Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan oluşan “Visegrad 4” grubunun, Kıbrıs Türk tarafının “Hellim” üretim prototipinin denetlenmesi amacıyla Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) şemsiyesi altında Kıbrıs Rum tarafından ayrı bir kontrol mekanizması kurulması talebine ilişkin bilgi edinmek için AB Komisyonuna başvurdukları bildirildi.

Fileleftheros gazetesi: “ Hellim İçin ‘Visegrad 4’ Grubundan Komisyona Müdahale – Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya Kıbrıs Türk Taleplerine Olumlu Bakıyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, “Visegrad 4” olarak tanınan dört AB üyesi ülkenin, AB Komisyonu Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu (Task Force) Başkanı Michaela Di Bucci’yle görüşerek bilgi talep ettiklerini iddia etti.

Gazete, söz konusu ülkelerin Eylem Grubu Başkanı Bucci’yle görüşerek, Kıbrıs Türk tarafının hellim konusundaki taleplerinin karşılanmasının ne düzeyde olduğu konusunda bilgi almak istediklerini belirtirken bu ülkelerin ayrıca, yetki alanında olmamasına rağmen Bucci’den, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda da bilgi talebinde bulunduğunu öne sürdü.

“Visegrad 4” ülkelerinin Bucci’yle görüşmesinin, İngiltere, İsveç ve Finlandiya’nın AB Komisyonu Tarım Müdürlüğü’ne girişimde bulunarak, Kıbrıslı Türklerin hellim konusundaki taleplerinin karşılanmasını istemelerinden birkaç hafta geçtikten sonra gerçekleştiğini vurgulana gazete, toplamda 7 AB üyesi ülkenin Kıbrıslı Türklerin taleplerinin karşılanmasından yana olduğunu savundu.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ve Bucci’nin de hellim konusunu “iki toplumlu” kabul ettiklerini vurguladı.

RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN GİRİŞİM

Gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın bu gelişmeler sonrasında “Visegrad 4” grubuna yönelik girişim gerçekleştirdiğini ve durumdan duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdiğini yazdı.

Habere göre “Visegrad 4” ülkeleri, Task Force Başkanı Bucci’den Kıbrıs sorununa ilişkin bilgi istediklerini, Hellim konusunun da bu çerçevede gündeme geldiği yanıtını verdiler.

Gazete ayrıca, hellimin AB patentinin alınması konusunda Rum hükümetinin Dışişleri ve Tarım bakanlığı olarak iki koldan hareket ettiğini, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Komisyon’u, “resmi makam olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin es geçilmesi durumunda AB Mahkemesi’ne gidecekleri konusunda uyardığını” yazdı.

Habere göre Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis ise, Güney Kıbrıs’ın hellim patenti başvurusunun AB Resmi Gazetesinde “dip notlar” olmaksızın yayınlanması konusunda çalışma sürdürüyor.

Gazete, Komisyon Hukuk Dairesi’nin, hellim patenti duyurusunun resmi gazetede, KKTC’de ayrı kontrol mekanizmasının kurulması dipnotuyla yayınlanmasını önerdiğini, Kuyalis’in de bu çerçevede AB Tarım Komiseri Phil Hogan’la sürekli temas halinde olduğunu yazdı.